Mandag la han fram sin endelige innstilling i arbeidet med Utviklingsplan 2030. I prosjektrapporten går han nå inn for ett hovedsykehus i Kristiansand, med nærsykehus uten fødeavdeling og akuttkirurgi i Flekkefjord og Arendal.

Både stortingspolitiker Freddy deRuiter (Ap) og Arendals ordfører Einar Halvorsen tolket dette som om Torgersen har lagt fram samme forslag som for ett år siden, men bare kalt det noe annet. For ett år siden anbefalte Torgersen ett hovedsykehus i Kristiansand, med regionale helsesentre i Arendal og Flekkefjord.Les også:

Akuttberedskap

— Hva er forskjellen på regionale helsesentre og nærsykehus?

— I nærsykehusbegrepet ligger døgntilbud og akuttberedskap for store grupper av indremedisinske pasienter, blant annet eldre, mulighet for et godt tilbud til kronikere, et bredt utvalg av poliklinikker, røntgen og laboratorietjenester, forklarer Torgersen.

Et regionalt helsesenter er et samlingssted for helsetjenester både fra kommunen og sykehuset, men uten døgnplasser og akuttberedskap i sykehusregi. — Er dette bare verbale krumspring?

— Det er ikke bare verbale krumspring, jeg har forandret mening om hva slags sykehus Arendal og Flekkefjord bør ha. Nærsykehus vil gi bedre tilbud til lokalbefolkningen enn et regionalt helsesenter, sier Torgersen.

Definisjoner

Problemet hans har vært at det ikke fins nasjonale definisjoner på hva regionalt helsesenter, nærsykehus eller lokalsykehus er for noe og hva det skal inneholde. Det har kritikere brukt mot ham for alt det er verd.

— Så det viktigste jeg forventer av den nasjonale helseplanen som kommer i år, er en avklaring av disse definisjonene, sier Torgersen.

- Hva har overrasket deg mest av reaksjonene siden mandag?

— At noen uttaler seg veldig bastant uten engang å ha lest prosjektrapporten, sier Torgersen uten å ville nevne navn.

Les også:

|