— Det er en vanskelig genre å holde nyttårstale og preken samtidig. Men samtidig er gudstjenesten 1. januar i Domkirken en flott anledning. For meg er det i år viktig å peke på de nye muligheter som alltid ligger foran oss, sier Skjevesland til fvn.no.

At han selv skal slutte 31. mai, har ikke hatt betydning for at han valgte temaet den nye begynnelse.

Blir boende

— Nei, jeg kommer ikke inn på min pensjonering, selv om jeg også får nye muligheter. Jeg har ikke tenkt å redusere turtallet før jeg må. Det er i siste dag i mai jeg slutter, sier biskopen, som kan fortelle at han forblir sørlending. Ny leilighet på Lahelle, med utsikt over Otra, er allerede kjøpt og flyttet inn i.

— Hvordan blir det å begynne på nytt for deg?

— Heldigvis er jeg i en bransje hvor ikke porten slår igjen bak meg. Jeg skal skrive ferdig tredje bok med kommentarer til den nye tekstrekken. Og selv om jeg slutter som biskop er jeg fortsatt lærer og forkynner. Jeg regner med jeg skal få lov å fortsette med det i kirker og bedehus, sier biskopen.

Nyttårstalen har han delt i tre deler; om samfunnet, om kirken og det personlige.

Utøya

— Norge er et privilegert samfunn og vi lever bortskjemt her på berget. Men i år er det vanskelig å begynne på nytt for mange. Vi fikk en bitter lærdom om at terror er en del også av vår nære virkelighet. Vi fikk en lærdom om at ondskapen er virkelig. Mange har lidd ubeskrivelige tap, og de strever. Jeg ønsker å formidle at det onde aldri kommer FRA Guds hånd, men at det er plass I Guds hånd når det onde rammer, sier biskopen.

Kirken skal etter planen løsrives fra staten og kirkelig statsråd legges ned i det nye året.

— Det er en ny begynnelse, og min etterfølger blir trolig den første biskop som kalles av kirken, og ikke staten. Dette er en ny begynnelse for kirken. Det må også gå opp for oss at kirken har ansvar for trosopplæringen. Skolen har ikke den oppgaven lenger. Sånn har det egentlig vært siden 1998, men vi trenger en ny begynnelse, for trosopplæringen er så viktig. Hvis én generasjon glipper, glipper hele kristendommen, sier biskopen, som også er inne på de nye mulighetene etter liturgireformen.

De som gikk

På det personlige plan fokuserer han i denne talen, som i den forrige, på alle de mennesker som har vært innom kristne miljøer, men som valgte å gå vekk.

— Dette ligger meg sterkt på hjertet. Så veldig mange jeg møter har hatt et godt og varmt møte med kristendom gjennom skolelag, yngres, leir eller kor. Men så skjedde noe. Enten møtte de uvettige krav, eller de møtte skremmende forkynnelse. Jeg skulle ønske 2012 ble året da folk våget å møte troen igjen. La det bitre være historie og forsøke på nytt. Kristendommens sum er nåden og at man alltid kan begynne på nytt sier biskopen.