— For etappen min gir jeg meg terningkast fem, sier Hans Gunnar Omdal - som for alvor sendte KOK tilbake i seierskampen etter å ha kappet forspranget til Halden fra tre minutter til 37 sekunder.

På de to siste etappene sørget de sveitsiske brødrene Martin og Daniel Hubmann både for at KOK vant verdens største og mest prestisjetunge klubbstafett — og for at Omdal i sitt 38. år endelig fikk en skikkelig internasjonal triumf å slå i bordet med.- Andreplassen min fra verdenscupløpet på Kongsberg i fjor er den prestasjonen jeg verdsetter klart høyest, men seieren i Jukola er helt klart inne på listen over det gøyeste jeg har vært med på. Det var jo o-sportens mesterligafinale, sier venndølen, som ikke har spesielle planer om å legge o-skoene på hylla.

Ønsker fullklaff i VM

— Jeg bestemmer meg til høsten, sier Omdal om den saken.

Han meldte overgang til KOK for tre sesonger siden, og et av hovedmålene var nettopp å vinne en av de store stafettene, Tiomila eller Jukola. Likefullt rangerer han VM som klart viktigst, og det er sommerns mesterskap i Skottland som fokuset er rettet inn mot i år. Fra før har han to niendeplasser fra VM som best.

— Drivkraften at jeg aldri har lykkes ordentlig i et internasjonalt mesterskap. Det betyr ikke at jeg vinne eller ta medalje for å være fornøyd, men jeg ønsker å løpe et VM der jeg virkelig får til et godt løp. I fjor ble jeg syk like i forkant, og andre ganger har det enten skåret seg på en eller annen måte eller så har fokuset vært på kvalifiseringsløpene til VM, og da har jeg ikke hatt overskudd igjen når mesterskapet har kommet, sier den tidligere Vindbjart-løperen.

Derfor innebærer satsingen i år en form for gambling, der sjansen er større for at han er i toppform til VM- og der risikoen er at han kanskje aldri blir tatt ut.

- Teller i juli og august

— Jeg har bevisst valgt å ikke være i så god form som jeg pleier på våren, og heller komme i form til det teller i juli og august, sier Omdal.

En liten strek i regningen var det i så måte at han ikke kvalifiserte seg for verdenscupløpene i Østfold, hvor han med gode løp kunne ha posisjonert seg for en VM-plass.

— Så lenge de andre norske ikke løp spesielt godt, kan jeg ikke skjønne at det skal bli brukt mot meg. Jeg har hørt at det er testløpene til VM som teller, sier Omdal, og sikter til løpene som går fra 1. til 5. juli.

- I rute til VM

Ifølge landslagstrener Kenneth Buch blir det «veldig vanskelig» for ham å komme til VM dersom han ikke er på pallen i uttaksløpene.

— Han må levere løp som holdet et veldig høyt internasjonalt nivå, sier Buch.

— Trenings- og formmessig er jeg i rute til VM. Og erfaringsmessig vet jeg at dersom jeg finner formen til testløpene, så er det ikke noe problem å holde den til over VM. De tre siste årene vet jeg at har har hatt kapasitet til en plassering mellom fem og ti, og i år er i tillegg terrenget tungt og seigt, slik at jeg absolutt bør ha kapasitet til å forbedre niendeplassen min fra VM, sier Hans Gunnar Omdal.

- Dette gir motivasjon for fremtiden

Magnus Johansson, leder av elitestyret i Kristiansand OK, mener helgas seier i Jukola er gull verdt for klubben.

KOKs stafettlag kan juble etter å ha sikret seieren i verdens største stafett, etter en tett duell med Halden gjennom natten og morgentimene søndag. Foto: Norges Orienteringsforbund

— Den betyr enormt mye, det var en "boost" for hele virksomheten at vi får noe tilbake for alt vi legger ned. Og ikke minst var det bra for våre juniorer som ser at deres klubbkamerater driver så bra. Dette gir motivasjon for fremtiden, sier Johansson.- Legger det noen demper på feiringen at kun to av seierherrene er lokale og at fem er utlendinger?

— Nei. Vi er ikke en klubb som kjøper inn løpere, alle har en tilknytning til Kristiansand og alle på laget kjenner hverandre. Det er ikke som i enkelte finske klubber hvor noen bare flys inn for å løpe stafetten uten at de kjenner alle lagkameratene, svarer Johansson, som har et godt håp om å få med seg de tre sveitsiske landslagsløperne videre.