Mattilsynets seniorinspektør Willy Schönning Tangstad inspiserte Kristiansand Grillhus i begynnelsen av juli. Da holdt kjøledisken 13 grader mens oppvaskmaskinen var defekt og illeluktende.
— Dette er spesielt og skiller seg ut fra andre inspeksjoner, sier Tangstad.
Konklusjonen etter besøket var at serveringsstedet var helsefarlig. Tangstad fattet vedtak om stenging på stedet - i hånskrevet form.
Alvorlig
Mattilsynetmener feilene på Kristiansand Grillhus er alvorlige. Stedet har ikke serveringsbevilling fra Kristiansand kommune og er heller ikke registrert hos Mattilsynet.
I tillegg til den ødelagte oppvaskmaskinen og den høye temperaturen i kjøledisken, reagerer Mattilsynet også på at det ikke er håndvask i området der maten blir laget.
Maten har heller ikke blitt lagret slik den skal. Det står blant annet mat i vinduskarmen, der det er vanskelig å komme til for å gjøre rent. Det finnes hyller der maten kan lagres, men her er det lagret helt andre ting ifølge vedtaket fra Mattilsynet.
Les også:
Smilefjes får sur mottagelse ideler av restaurantbransjen
Seng i matbod
Mattilsynet oppdaget også at der maten kunne ha blitt oppbevart, i et lagerrom bak kjøkkenet, var det gjort klart for overnatting.
«Det finnes et lagerrom bak kjøkkenet, men der er det satt en sofa, inklusiv sengetøy. En kan gå ut fra at lageret benyttes til overnatting» står det i Mattilsynets vedtak.
Mattilsynet påpeker også at det er svært manglende renhold og at det ikke er etablert noen sikring mot skadedyr.
Uklart om eier
Det er uklart hvem som eier Kristiansand Grillbar, som på sin Facebook-side skriver at de selger mat fra Midtøsten.
Det er to forskjellige firmaer som er oppført som Kristiansand Grillhus i foretaksregisteret. I det ene firmaet sier eieren Ahmed Mussiy til Fædrelandsvennen at han ikke vil kommentere saken og at han har solgt virksomheten videre for lenge siden.
Det andre firmaet er eid av Rand Zuahair Bait Zaid fra Kristiansand som ikke har svart på Fædrelandsvennen henvendelser denne uka.
Les også:
Har funnet E.coli-bakterier i grillfavoritt
Sjeldent
Vedtaket om stenging av Kristiansand Grillhus ble fattet 8. juli. Ifølge Mattilsynet er det ikke vanlig med så dårlige forhold ved andre serveringssteder i Kristiansand.
— Det er ytterst sjeldent at avvikene er så alvorlige at vi ser oss nødt til å fatte et slikt vedtak. Når vi velger å gjøre det, er det fordi inspektøren vurderer at det her er snakk om umiddelbar helsefare, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Jørn Einar Weidemann.
Den vanligste reaksjonen når Mattilsynet oppdager alvorlige feil, er at serveringsstedet får et varsel om stenging og en frist for å rette opp feilene.