Kristiansand: — Hvorfor?

— Fordi det har vært så ekstremt mye hærverk. Vasken blir ødelagt gang på gang, flisene blir tagget på og dørene ødelagt. Det er folk som setter sprøyter der inne. Vi ønsker at kundene skal føle seg trygge, sier Flørnes, som hevder at ødeleggelsene på toalettet er halvert etter at kameraet ble satt opp.

— Hvilke andre muligheter har dere vurdert?

— Vi har vurdert å stenge toalettet, men det vil ikke være rettferdig overfor kundene. Dessuten har vi prøvd å ha et system der vi låner ut nøklene, men de bare forsvant. Vakthold har vi ikke råd til.

— Hva med at de som rydder og vasker stikker hodet innom toalettet innimellom?

— Vi vil ikke at ungdommer skal gå inn og kjefte på de som er halvveis kriminelle. Dessuten er det mange barn som er gjester her. Barna skal være trygge.

Flørnes forteller at de har hatt god nytte av opptakene, og at de har fått tak i folk de kjenner igjen som har drevet hærverk.

— Men er det nødvendig med kameraovervåkning?

— Det er nødvendig for sikkerheten til de ansatte og kunder. Det er mange fra spesielle miljøer som går her.

— Er ikke toalettet et privat sted?

— Doen og urinalet er privat, men rommet med speil og vasker mener jeg er et offentlig sted. Der kan det være mange folk samtidig, og ingen vil finne på å kle av seg der. Jeg mener jeg er en offentlig person når jeg er i det rommet, sier Flørnes. Dette er altså stikk i strid med hva Datatilsynet sier.

— Forrommet er et privat sted, sier Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Restauranten har flere skilt som varsler om overvåkningen, og ett av skiltene er plassert utenfor toalettene. Dette ble hengt opp flere år før kameraet på toalettet ble montert. Inne på herretoalettet er det imidlertid ingen skilt.

— Hvorfor ikke?

— Jeg vet ikke. Det står jo et stort skilt utenfor. Vi har ikke vurdert noe skilt inne.

— Hvorfor ser kameraet ut som en røykvarsler?

— Jeg vet ikke. Det kan jeg ikke forklare. Jeg har ikke noe mer å svare på det.

hilde.moi@fedrelandsvennen.no