For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

Kristiansand: — Jeg synes jo dette så litt merkelig ut, at det var litt spesielt, sier Kjetil Espelid, som mandag var på McDonald's i Markensgate.

«Røykvarsler»

Han så to røykvarslere i taket på herretoalettet, i rommet med speil, vasker og urinal.

— Jeg stod og tørket hendene og så at det var gjenskinn i speilet fra den ene, og da jeg så nærmere på det så jeg at det var et kamera inni, forteller Espelid.

Kameraet fanger opp området helt til venstre på speilet, samt den ene vasken og to dører inn til toalettavlukkene.

Espelid gikk hjem og sendte mail til Datatilsynet for å spørre om dette var lov.

— Jeg fikk svar om at de var kritiske til kamera på toalett, prøverom og lignende, og at skjulte kamera ikke var tillatt, forteller han.

- Grovt

Siden gikk han tilbake og tok bilde av overvåkningskameraet.

— En vet aldri hvor det kan være et kamera. En ting er når de er åpne, men når de er skjult, er det noe annet, mener Espelid.

Et skilt i gangen før man kommer inn til toalettene varsler om kameraovervåkning, og det er også et kamera akkurat her. Men det finnes ingen skilt inne på toalettet.

— Dette er ganske grovt. For det første er det ikke lov å sette opp overvåkningskamera på slike forrom. For det andre skal det være tydelig merket når et kamera blir satt opp, og kameraet skal være så tydelig at alle ser at det står der. Dessuten er skjult overvåkning forbudt, sier Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet.

— Det finnes enkelte områder der det ikke skal være kameraovervåkning. Det gjelder blant annet prøverom, avkledningsrom og toalettrom. Vi har vært borti at noen har ønsket dette noen få ganger, og det har ikke blitt akseptert, sier Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet.

— Et toalett er et så privat sted at det skal svært gode grunner til å overvåke det. Både vask og speil skal også få være uten kameraovervåkning, sier han.

Datatilsynet krever saklig grunn for å kunne sette opp overvåkningskamera.

— Å unngå hærverk er ikke en god nok grunn, det må de ordne på andre måter. Det må gjelde liv og helse for at det skal være saklig grunn, sier Skåra.

— Denne grunnen må videre vurderes mot hensynet til at en person vil føle seg krenket. På et forrom til et toalett vil hensynet til personvern veie tyngst, uansett hvor saklig grunn man har, sier Guro Skåltveit.

Ikke registrert

Datatilsynet kan ikke finne i sin database at McDonald's har meldt inn kameraovervåkning. Dette må meldes hvert tredje år, men ikke når en skrur opp nye tilleggskameraer.

McDonald's har i alt 14 overvåkningskameraer på restauranten sin i Markensgate. Alle utenom det på toalettet ble ifølge innehaver Alf Flørnes montert opp et par år etter at restauranten åpnet i 1992. Kameraene kan ses på fra innehaver Flørnes kontor.

Datatilsynet har fått inn to reaksjoner per mail på McDonald's overvåkning.

I en lignende sak i 2003 gav Datatilsynet varsel om å fjerne kameraet.

hilde.moi@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.