Omtrent ti prosent av branner i hjemmet har sammenheng med bruk av komfyr. Kjøkkenviften kan godt ha vært med i bildet, eller vært brannsprederen.

— Over tid mens man lager mat samles det opp ganske store mengder fett i ventilatoren i viften. Ovnsviften bør rengjøres jevnlig, gjerne to-fire ganger i året. Hvis det blir veldig varmt på komfyren, og den tar fyr av en eller annen grunn, kan det begynne å brenne i ventilatoren, sier Håvard Kleppe, samfunnskontakt for Norsk brannvernforening.

— Eller man kan oppleve at det drypper fett fra ventilator ned til plata, som gjør at ting som ligger på plata kan ta fyr. Fett er veldig brennbart, sier Kleppe.

En brann kan spres fort når kjøkkenet tar fyr, og brannen kan spres i luftekanalen via en fettete ovnsvifte, sier Kleppe.

— Man bør fjerne mest mulig av fettet rundt viften. I tillegg til å vaske filteret bør man også prøve å vaske bort fettet med klut der man kommer til.

Kjør filteret i oppvaskmaskinen

— Ta ut filteret, legg det i oppvaskmaskinen og kjør på vask. Har du ikke oppvaskmaskin bør du legge filteret i vann med fettløsende vaskemiddel – husk å skylle godt etterpå. Mange tenker ikke på at filteret i avtrekksventilatoren over ovnen må vaskes, sier Gustavsen, seniorrådgiver i Astma- og allergiforbundet.

Hvor ofte du bør vaske filteret avhenger av bruken. Noen lager mye mat som produserer stekos, mens andre lager lite. Steker du for eksempel sjelden bacon, løk eller annen mat som produserer fett og lukt, trenger du sjeldnere å vaske filteret, sier Gustavsen.

— Bruk nesa di, kjenner du matlukt selv om kokeplatene er rengjort bør du vaske filteret.

I tillegg til å minke brannrisiko, er en ovnsvifte med et rent filter mer effektiv.

Skru på viften to-tre minutter før

— Fjerner du fettet fra ovnsviften driver du med forebyggende arbeid for godt inneklima og økt brannsikkerhet, dette går hånd i hånd, sier Gustavsen.

— Noen får et luktproblem, og reagerer negativt på lukten av fettet. Filteret i avtrekksventilatoren skal hindre at fettet ødelegger viftemotorer og transporteres inn i kanaler, og si du er så uheldig at smultgryta tar fyr, kan brannen spres via fettet i filteret og inn i ventilasjonskanalen.

Gustavsen anbefaler folk å starte vifta to-tre minutter før man skal steke eller koke. Da får man et undertrykk i kokeområdet, og man er sikret at luftstrømmen går mot viften og ut av kjøkkenet, i stedet for at den spres mot tilstøtende rom.