Fjern løse gjenstander, som disse karaflene og vasene oppå skapene. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Trekk fra gardinene, fjern personlige gjenstander som magasiner, klær, bilder og fjernkontroller. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Det er ufattelig hvor ofte folk ikke har gjort noen ting før fotografen kommer. Folk spør gjerne om de bør pusse vinduene i forkant, men det er ikke så viktig. Generelt blir ting veldig mye mer synlig på bilder, sier André F. Kristiansen, daglig leder i Diakrit.

— Hvis noe står skjevt, eller hvis fjernkontroller og magasiner ligger på bordet, synes det veldig godt på et bilde, sier Kristiansen.

En ting som går igjen er ikke-oppredde senger, oppvask på kjøkkenbenken og lignende, sier Kristiansen.

— De fleste er godt forberedt, mens andre ikke tar hensyn til at det bør ryddes opp. Fotografene våre vet hva som skal fjernes, så de retter på en del gardiner, lukker doseter og bruker en del tid på disse tingene, men de fleste boligselgerne er flinke, sier Kristiansen..

Fin balanse mellom tomt og bebodd

Gorm Kunøe, førstelektor ved institutt for markedsføring på BI, mener man må tilstrebe seg enkelhet fordi ting belaster rommene.

— Man må prøve å få til den fine balansen mellom tomt og bebodd. De fleste av oss overbelaster vårt hjem med mange ting, men husk at utgangspunktet er at noen andre skal bo der. Min tannbørste bør ikke stå der, sier Kunøe.

Fjern løse gjenstander, og ta bort TV-en hvis den er stor i en liten leilighet. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Vi er ikke objektive når vi betrakter vår egen bolig, og derfor kan man for eksempel be en god bekjent bedømme.

Noen viser frem leiligheten til visning selv om de knapt har vasket opp. De overbeviser seg selv om at det ikke har noe å si, men det har noe å si, sier Kunøe.

- Tepper og bilder i grelle farger belaster rommet

— Bildene handler om å få folk på visning, den neste leiligheten er bare et museklikk unna.

— Folk skal kunne se for seg hvor de skal ha tingene sine. De tingene som belaster rommet for hardt er bilder og tepper i grelle farger. I tillegg til umalte vegger med hull i, lysekroner eller mystiske ting som henger ned fra taket, sier Gunøe.

Han anbefaler også folk å fjerne flatskjermen.

Legg ned dolokket, fjern tannbørster, hygieneartikler, dobørste og søppelbøtte, mener meglerne. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— En forholdsvis liten stue med et gigantisk TV-anlegg krymper rommet, sier Kunøe.

På Diakrits liste over hva du må fjerne før visning står blant annet sjampo, tannbørster, søppelbøtte, dobørste, fjernkontroller, magneter fra kjøleskap og fryser, aviser, private bilder, sko og vesker. Du bør flytte bilen fra oppkjørselen eller garasjen, og gjemme unna sykler, kost, stiger og vannslanger.

De anbefaler at man henger opp diskrete håndduker i matchende farger på badet, ikke bruker for mange store puter i sofaen, tenner opp i peis og stearinlys, og bruker sengetepper med diskrete mønstre.

- Den største tabben

Sondre Ulsaker, markedsområdeleder DNB Eiendom, sier de bruker en liste med tips til fotografering og visning, men at det er litt opp til megler å bruke den. Det er ikke alle boligselgere som følger punktene på listen, men kunden ønsker å presentere boligen på en best mulig måte og fleste følger meglers råd.

— Den største tabben er å la mange løse og personlige elementer stå rundt i boligen, det virker uryddig, og fotografen må ofte fjerne dem. I mindre leiligheter lager store møbler og mørke tepper et inntrykk av at leiligheten er mindre. Det gjelder å skape en god romfølelse i boligen, og få den til å virke lys og luftig, sier Ulsaker.

— Man trenger ikke vaske veldig mye før fotografering, det lukter ikke rent på bildene, men det skal se rent og pent ut. Man bør re opp sengene, ha nøytrale farger på tepper, alle lyspærer bør fungere, og man bør trekke fra gardinene.

— Ser det pent ut på bildene, vekker objektet større interesse.

Før visning er noe av det viktigste å sørge for at boligen fremstår ren og ryddig, samt at det er luftet godt og en behagelig temperatur, og man bør fjerne alle personlige elementer, sier Ulsaker.

— Blir det for personlig og overmøblert er det vanskelig for en eventuell kjøper å møblere i eget hode, sier Ulsaker.