Dette er et type løft som alle nybegynnere skulle gjennom i løpet av kurset. Foto: Reidar Kollstad
Ana Margarita Milan kjente det godt i armene etter utallige løft under kurset onsdag. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg så noen filmer av det, og det virket helt uoppnåelig. Da slo det meg at disse har jo også startet en plass - det trigget meg. Så jeg begynte med det mest grunnleggende, og har gjort alt på egenhånd. Jeg har satt meg nye mål hele tiden, og den mestringsfølelsen av å nå de målene er helt fantastisk. Jeg har fått til noe jeg ikke trodde var mulig, sier Gallegos.

Skjønnhet og styrke

Onsdag var han blant rundt 25 treningsvillige som møtte opp da instruktører fra Team Physix i Oslo var på besøk på SatsElixia i Vågsbygd for å gi dem en innføring i den nye treningsmoten Calisthenics.

Ordet kommer fra gresk og betyr skjønnhet og styrke. Det er personer i New York som satte dette navnet på treningsformen mot slutten av det forrige årtusen. De bruker stenger til å løfte seg selv opp.

— Det er det som er så fantastisk med denne treningsformen; vi bruker helt dagligdags ting som trening. Om vi møtes på stranda, så er det ofte et stativ etter noe lignende i nærheten som vi kan bruke. Er man ute på gåtur, så er det lyktestolper overalt, sier Sander Bratlie, en av instruktørene fra Team Physix.

Les også:

— Kontroll på kroppen

Blant de andre vi møter på kurset er Ana Margarita Milan. Hun har blitt mest tiltrukket til Calisthenics etter å ha sett den sosiale delen ved treningen, og fordi hun ønsker å ha større kroppsbeherskelse.

— Det er fantastisk å se hvordan så mange mennesker samles og backer opp hverandre - som vil ha ut det beste i hver enkelt. Den sosiale biten er noe jeg har savnet på treningsstudio, sier Milan, som mener hun aldri har vært borti noe lignende.

Den sosiale biten er noe jeg har savnet på treningsstudio.

Bente Vatneli, daglig leder ved SatsElixia, tror dette er noe som kommer til å slå bra an også i Kristiansand.

— Det som er så spennende med dette, er at man trener overalt - såkalt «street workout». Det er jo helt vilt hva de som har holdt på med dette en stund får til, sier Vatneli.

Les også:

— Trengs tid

Gallegos, som prøvde seg fram på egenhånd, har følgende tips til de som ønsker å begynne med Calisthenics:

Det lages noen helt vanvittige videoer av måten de råeste kontrollerer kroppen på.

— Det trengs tid, og hele tiden sette seg nye mål. I starten vil jeg anbefale at man tar det litt med ro. Man må være forsiktig, og ikke presse seg helt til bunns - kjenn hvordan kroppen fungerer.

Sander Bratlie mener det skjer lite med skader i denne treningsformen, med mindre man skal prøve mer avanserte triks.

— For dette er ikke bare en treningsform - det konkurreres også i Calisthenics. Da skal man gjøre disse øvelsene på vanskelige og mer spektakulære måter. Først da blir man skadet, sier Bratlie.

— Det lages noen helt vanvittige videoer av måten de råeste kontrollerer kroppen på - litt show off-treningsform, sier Milan.

Flere byer i Norge har sin egen Tuftepark, der det er satt opp slike stenger og stativ som trengs for å drive på med denne treningsformen. Kommende vår er det også snakk om å sette opp en slik park ved UiA i Kristiansand.