KRISTIANSAND: Det var 19.april i år 18-åringen ringte til bussjåføren på Nettbuss Sør, med beskjed om at det var plassert en rørbombe i bagasjen. De rundt 50 passasjerene ble evakuert fra bussen, som ble stående i en busslomme i veikanten ved Lundevann mellom Risør og Tvedestrand

Det førte til at E 18 var stengt i to timer, det ble innkalt helikopter og bombemannskaper som søkte gjennom bagasjen i bussen — uten resultat.

For det var en ren bløff.

18-åringen ble pågrepet kort tid etter dramaet, som vakte stor oppmerksomhet i nettaviser og andre medier landet over. Han nektet da befatning med saken.

Men etterhvert har han tilstått alt.

Han mener nemlig å ha synske evner, og at han dagen før i et syn hadde sett at det ville skje en ulykke med bussen. To av venninnene hans skulle være med, og han forsøkte kvelden i forveien å overtale jentene til ikke å reise med den bussen. Jentene lot seg ikke overtale.

Dermed bestemte domfelte seg for at han ville ringe via en telefonautomat og be bussjåføren stanse for å se om hans bagasje ved en feil lå i bussen. Dette gjorde han for å forykke bussens tidsplan, og dermed forhåpentligvis unngå ulykken. Men bussjåføren ville ikke stanse, samtidig med at pengene i telefonautomaten snart tok slutt, truet han sjåføren til å stanse bussen, ellers så skulle han "sprenge bussen til helvete".

Påtalemyndigheten nedla påstand om betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år.

Rettens tre representanter var uenige. Legdommeren trodde ikke på 18-åringens synske evner, og mente han ikke skulle få lavere straff fordi han er ung, ettersom gutten er 18 og myndig.

Fagdommeren og meddommeren mente imidlertid, "under meget sterk tvil" at dommen skulle gjøres betinget, fordi tiltalte hadde tilstått og er ung.