RISØR/OSLO: Interiørdesigner Anne-Lise Sundby i Sundby Interiørdesign og Norunn Andrem Karlsøen, daglig leder i Interior Deal, har gjort seg noen tanker om hvordan kronprinsparets hytte på Flatholmen i Risør kommune kan pusses opp og innredes.

Hytta har gulnet panel på vegger og i tak. Sundby og Karlsøen foreslår å male veggene hvite. Enten i "skumring" eller i "lys antikk". Førstnevnte er en litt kjølig nyanse, sistnevnte noe varmere.

Hvis de ønsker å beholde trestrukturen i panelet, kan de lute den eller hvitbeise. Men begge prosesser er tidkrevende og en langt større jobb enn å male.

— Hvitbeiset panel kan lett gi et litt rosa preg. Det er også en større jobb å beise enn å male, mener de.

Det panelte taket har mørknet med årene. Interiørdesigneren anbefaler å male taket hvitt.

— Mørke tak gir mørke rom, og spesielt når taket er skrått. Man får lett følelsen av å få taket i hodet når det er så mørkt som her. Taket er jo flott, og det er god høyde i rommet. Maler man det hvitt, fremhever man det, poengterer de to.

Kunstig lys er avgjørende på mørke kvelder. For best mulig allmennbelysning bør de velge en lyskilde som vender opp i taket; en såkalt up light-lampe.

Peisen er sentralt plassert midt på den ene stueveggen. Den er hvitkalket og har glatt struktur. I og med at den er så stor, tar den mye av rommet. Interiørdesigneren anbefaler å beholde peisen hvit, men hun vil dempe inntrykket ved å lage en grovere struktur og legge klebersten på brannmuren.

Dører og karmer bør males med høyglansmaling. Den blanke flaten er lett å holde ren. Bruk gjerne en kritthvit nyanse; da bryter den med fargen på veggene.

Hytta på Flatholmen i Risør kommune ligger usjenert til. Kjøkkenet Sundby og Karlsøen foreslår å beholde de gamle overskapene, som trolig er fra da hytta var ny. De kan males lys blå, for eksempel i nyansen "Risør" i høyglans. Også underskapene kan males med høyglans. Slike dører kan man få rimelig fra eksempelvis IKEA.

— Legg heller litt penger i en ordentlig benkeplate. En plate i oljet furu kan passe fint. I og med at rommet er lite, skaper det et ryddig inntrykk å bruke samme tresort på benkeplate og gulv, tipser de.

De gamle, blå flisene kan gjerne byttes ut med noen fliser i en litt lysere blå nyanse.

Soverommene Hytta har tre soverom. Her er vinduene små og sitter høyt på veggen, noe som gjør at lite lys slipper inn.

Hvis kronprinsparet ønsker å gjøre et større grep med hytta, bør de tenke på å lage større vinduer på soverommene. Men hvis ønsket er lite innsyn og mindre sol inn i soverommene på varme dager, bør de beholde vinduene som de er.

Møblering Karlsøen og Sundby foreslår en enkel sovesofa, gjerne en fra IKEA, som de kan bytte trekk på. Et blåstripet stoff passer bra og gjenspeiler sjøen.

De foreslår rødstripete gardiner, som indikerer sol og varme. De har også tegnet inn to små bord i naturmateriale, som kan settes sammen når det er behov for ekstra god plass og til kortspill eller annet spill. Hvitmalte bord gir et maritimt preg. To puffer som er 75 centimeter brede - og like lange - kan dyttes inn under bordene når de ikke er i bruk, og gi ekstra gulvplass. Puffene kan brettes ut og brukes som madrasser til overnattingsgjester.

Trekke naturen inn Puffene er i naturmaterialet bast. De har også valgt et gulvteppe av sisal i stuen og ullstoff i sofa og stoler. Også gardinene bør være i naturmaterialer; enten lin eller bomull.

— Hytta går i ett med naturen. Derfor egner det seg godt med naturmaterialer innendørs. Da trekker man naturen med seg inn, sier de.

De foreslår et spisebord i heltre.

— Spisestuestolene kan være forskjellige. Kjøp dem gjerne brukt og mal alle i samme hvite farge. Gjerne høyglans og kritt-hvit maling.

De foreslår å beholde det originale furugulvet, men slipe og olje det. De fraråder hvitkalket olje.

— Ved å bruke tradisjonell olje beholder man litt av det rustikke preget. Oljet gulv gir dessuten et mer naturlig uttrykk enn lakket, ifølge Sundby.

Det gjenstår å se hvordan de skal innrede bad og toalett. Og hvorvidt de vil ha bilder av Kongen på veggene rundt mulldoen, vites ikke.