RISØR: Det melder kongehuset i en pressemelding tirsdag morgen.

Se bildeserie av eiendommen her. Ni millioner kroner Eiendommen er solgt gjennom meglerfirmaet ABCenter, og hadde i annonsen en prisantydning på åtte millioner kroner.

— Vi kan bekrefte at Slottet har kjøpt eiendommen, sier Dag Thomassen, kommunikasjonsdirektør i ABCenter.

— Hva ble prisen?

— Ingen kommentar, snakk med Slottet, sier Thomassen.

Ifølge Aftenposten ble eiendommen kjøpt for ni millioner kroner av Finn Sørensen (87), en dekorert krigsflyger fra Risør.

— Eiendommen ligger meget godt til på egen øy med egen bukt ytterst i Risør's skjærgård. Den har en flott beliggenhet, med meget gode solforhold og området foran hytta er noe skjermet/lunet for vær og vind med plexiglasskjerm. Flotte skiferterrasser å oppholde seg på. Midt i Risør's vakreste skjærgård, skriver megler Aslaug Skaraas i prospektet.

Drar opp prisene

Hytta er bygd i 1964, og tomten er på hele 26 mål.

— Hva vil dette ha å si for hytteprisene i området rundt?

— Normalt sett er ikke dette negativt. Det er klart at det har en effekt. Det betyr mye positivitet for området for de fleste mennesker. Vi er nå en gang slik at vi synes det er morsomt med litt høykultur. Det vil forundre oss om ikke naboeiendommene vil gå opp relativt mye i pris i nær fremtid, sier Thomassen.

Thomassen kan likevel ikke tallfeste hvor mye kronprinsparets kjøp av Flatholmen betyr for naboeiendommene.

1.100 meter strandlinje Eiendommen består av en egen holme, hytte, båthus, privat strand og én hovedbrygge, én mindre brygge og oppmurt brygge, går det fram av annonsen.

Fritidseiendommen har over 1.100 meter med strandlinje, og skal ifølge prospektet ha «herlige bademuligheter» med «privat sandstrand».

Ifølge megleren er utsikten meget flott.

— Nydelig tomt med svaberg og skiferplattinger. God utsikt over hele øya og vidt utsyn i retning Kragerø og inn mot Risør. Liten gressplen foran huset. Naturlige naturstenstrapper og stier er opparbeidet. Mye blankskurte svaberg. Usjenert og flott utsikt mot skipsleia rett utenfor og over skjærgården og Skagerak, kan man lese i eiendomsannonsen.

Kristiansand tapte

I 2005 ble det kjent at kronprinsparet ønsket å kjøpe strandeiendommen Naudetangen på Flekkerøy. Flekkerøyfolket ønsket den gang kronprinsparet velkommen, men planene ble skrinlagt fordi det av sikkerhetsmessige hensyn ikke var forsvarlig for kronprinsparet å ha feriested på den aktuelle tomten.

I tillegg forelå det en omstridt utleieavtale med en familie som leide tomten av NRK.

— I tillegg vil Risør som by nok av samme grunn få en del positivitet rundt seg, det er jeg helt overbevist om, sier Thomassen.

Han mener det er synd at kronprinsparet valgte fritidseiendom i Kristiansand, kronprinsesse Mette-Marits fødeby.

- Flott for kronprinsparet

Kronprinsparet var på befaring på Naudetangen på Flekkerøya i 2006, men eiendomskjøp her ble det ikke noe av.

— Det var leit at ikke Kristiansand kjente sin besøkelsestid når vi hadde anledning, mener Thomassen.

Varaordfører Mette Gundersen (Ap) i Kristiansand er derimot ikke skuffet over at kronprinsparet velger Risør fremfor Kristiansand.

— Dette synes jeg var fint for kronprinsparet. Risør er en flott by, med hyggelige folk og er en vakker sørlandsperle. Jeg synes det er flott at de finner en hytte på Sørlandet uansett hvilken kommune i landsdelen hytta ligger i, sier Gundersen.

Enig

Hun før støtte av ordføreren i Kristiansand.

— Jeg var veldig hyggelig at de fant et sted på Sørlandet. Vi så i Kristiansand hvor vanskelig det er for dem å finne noe med tanke på deres krav og sikkerhetsaspektet, sier Per Sigurd Sørensen (H).

— Det er ikke synd at de ikke kommer til Kristiansand?

— Nei, jeg synes ikke det. Vi har knapphet på attraktive arealer ved sjøen. Med de kravene de kongelige stiller, blir det enda vanskeligere, det er ikke lett å finne noe, det er helt klart. Når de ikke kom til Kristiansand er det hyggelig at de kommer til Sørlandet, det er ikke noe å beklage seg over det, mener Sørensen.

Tilfeldig

Informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet sier det er litt tilfeldig at valget falt på Risør, etter at NRK-tomta i Kristiansand ble skrinlagt som alternativ.

— Kronprinsparet har sagt at de fortsatte å lete etter et sommersted. Nå har valget falt på Risør.

— Hvorfor det?

— De fant et sted de likte godt. Det er klart at kronprinsfamilien alltid vil ha en nær tilknytning til Kristiansand. De har hatt et veldig godt samarbeid med Kristiansand kommune, sier Versto.

BEFARING: I 2006 var kronprinsparet på Flekkerøy i Kristiansand for å inspisere mulig fritidsbolig, men disse planene ble skrinlagt. Foto: Torstein Øen.