Se video fra TV Sør om saken

KRISTIANSAND: — Det er egentlig helt på trynet, sier kokk og røyker Tor Atle Eriksen ved Ernst hotell til Fædrelandsvennen.

Fra 1. januar ble alle hotellrommene i Choice-kjeden røykfrie, men fra og med mandag denne uken har ledelsen tatt den helt ut. Dermed er hotellet først i landet med totalt røykeforbud for de ansatte.

— Det hele startet med at noen i ledergruppa som har røyket i 20 år ville ha et røykeavvenningskurs. Så rullet det videre. Nå har vi innført totalt røykeforbud. De ansatte får ikke lov til å røyke i arbeidstiden i det hele tatt, sier direktør Øyvind Eikaas ved Clarion Hotel Ernst.

Delte meninger

Da Fædrelandsvennen besøkte hotellobbyen i går kveld, var reaksjonene i kollegiet mildt sagt delte.

— Gjestene kommer til et røykfritt hotell, og da liker de ikke at det oser av betjeningen, sier doorman John A. Svendsen.

De ansatte tror mer effektiv arbeidstid er en viktig årsak til forbudet. Dette får røykerne til å reagere.

  • Vi er like effektive som ikke-røykere. Det kommer an på antall pauser. Om du leser avis eller røyker går ut på det samme, mener servitør Christin Lid.

Ernst-ansatte har hittil kunnet røyke i Africa Bar, i hotellets bakgård, eller på hotellets fremside. Hvis nøden blir for stor i fremtiden, har de forstått at de må ta av uniformen, stemple ut og forlate hotellets område, noe som i praksis ikke lar seg gjøre.

— At hotellet er røykfritt, er positivt. Men dette er litt drøyt, mener Christin Lid.

Men hverken hun eller kokken akter å sjekke ut av hotellet etter forbudet.

Stolt direktør

Hotelldirektøren er stolt over å være først i landet med et slikt forbud, og minner om at hotellbransjen generelt har en høy andel røykeprosent.

— Hvordan har reaksjonene vært blant de ansatte?

— Jeg har faktisk ikke fått noen negative tilbakemeldinger ennå, sa Øyvind Eikaas i går ettermiddag.

Det er ikke klart hva som skjer dersom en av de ansatte sniker seg til en røyk på jobb.

— Vi har ikke bestemt oss for hvilke reaksjoner vi skal gi, men vi vil ikke true med noen straffereaksjon, sier Eikaas.

Bedriften har 160 ansatte fordelt på 80 årsverk. Av disse var røykeandelen på 52 prosent før røykeavvenningskurset startet.

— Utrolig positivt. Ernst er et foregangshotell. Et eksempel til etterfølgelse, sier en stolt og fornøyd hotelleier, Petter Stordalen. Nå håper han at alle de 153 andre hotellene hans vil følge eksempelet i Kristiansand.

Stordalen kommer imidlertid ikke til å pålegge den øvrige staben å droppe røyken i arbeidstiden.

— Vi har lenge vært opptatt av røykfrie hoteller. Hele Choise-kjeden vår er røykfri fra årsskiftet. Nå renser vi alle rom. At hotell Ernst går lenger og forbyr ansatte å røye i arbeidstiden er positivt, sier Stordalen.