— Det hele startet med at noen i ledergruppa som har røyket i rundt 20 år ville ha et røykeavvenningskurs. Så rullet det videre. Flere steder er det lov til å røyke på et visst område. Vi har innført totalt røykeforbud. De ansatte får ikke lov til å røyke i arbeidstiden i det hele tatt, sier direktør Øyvind Eikaas på Hotel Ernst.

Bedriften har 160 ansatte fordelt på 80 årsverk. Av disse var røykeandelen på 52 % før kurset startet. Totalforbudet ble i verksatt i går, og mannen bak ideen er stolt.

— Det er vel ingen andre hotell i Norge som har gjort det sånn at man ikke kan røyke i arbeidstiden. Hotellbransjen generelt har en høy andel røykeprosent, sier direktøren.

— Hvordan er reaksjonene blant de ansatte?

— Jeg har faktisk ikke fått noen negative tilbakemeldinger enda. Vi har diskutert internt hvordan vi skal gjøre det hvis de skulle komme, og har bestemt at vi tar reaksjonene fortløpende, sier Eikaas.

— Hva om de som har røyket lenge, og ikke får tatt seg en blås, får abstinenser på jobb?

— Ha ha. Vi har stilt oss disse spørsmålene, men vi må ta de på sikt når vi ser hvordan dette utvikler seg, forstetter direktøren.

Det er heller ikke klart hva som skjer dersom en av de ansatte sniker seg til en røyk på jobb.

— Vi har ikke bestemt oss for hvilke reaksjoner vi skal gi, men vi vil ikke true med noen straffereaksjon, sier Eikaas.

— Må alle passe på seg selv her, eller skal folk si ifra hvis de tar en på fersken?

— I utgangspunktet stoler vi på at folk passe på seg selv. Men hvis noen blir tatt for å røyke, blir de nok mobbet positivt, hvis det går an å si, sier Eikaas.