KRISTIANSAND: Turistkontoret har gjennom hele sommeren fått klager fra turister som ikke liker tigging i Kristiansand. De klager på at tiggere følger etter dem og undres hvorfor det finnes tigging i et rikt land som Norge.

— Det er en ganske ubehagelig opplevelse og passer ikke godt inn i gågatemiljøet å få stukket en raslekopp opp i hovedet av en beskidt gammel dame, og slett ikke hvis de følger efter en, skriver den danske turisten Jesper Jensen i en e-post til turistkontoret.

Ikke uvanlig

Ifølge leder ved turistkontoret i Kristiansand, Randi Haukom, kan hun ikke huske at de har fått en e-post med klager på tigging tidligere. Men at turister kommer innom kontoret og klager på tigging, er ikke uvanlig.

Turistsjef Randi Haukom tror folk har fått et bedre inntrykk av tiggerne etter at misjonær Kari Bø lærte dem å strikke. Her handler Kari Kringlebotn (t.v.) fra Mariana Zoltan. -Det er en mye bedre måte å tjene penger på, mener Kringlebotn. Foto: Kjartan Bjelland

Selv regner Haukom med at hun har mottatt mellom åtte og ti klager gjennom sommeren.— Turistene som klager synes det er ubehagelig å oppleve tigging, i hvert fall hvis tiggerne følger etter dem. Og så spør de hvorfor det er tigging i et rikt land som Norge, sier Haukom.

— Hva svarer dere?

— Vi sier at det ikke er ulovlig å tigge i Norge, så lenge de ikke blir aggressive. Og så forklarer vi at det som oftest ikke er nordmenn, men utledninger som tigger.

Ikke blid

Brevet fra Jesper Jensen er sendt videre til ordfører Arvid Grundekjøn og til Høyres bystyregruppe. Selv mener Jesper Jensen at det er underlig at det er lov å tigge i et land han oppfatter som gjennomregulert.

Danske Jesper Jensen mener det er underlig at det er lov å tigge i et land han oppfatter som gjennomregulert.

— Det pleier da ellers å være masse lover i Norge. Hadde jeg satt meg ned med en pils fra Color Line på fortauskanten, hadde jeg blitt bortvist på mindre enn tre minutter. Men å tigge er derimot lov, sier Jesper Jensen til Fædrelandsvennen.Han har fått samme tilbakemelding fra turistkontoret som andre turister: Tigging er lovlig i Norge.

— Jeg skjønner ikke hvordan dere kan tillate tigging i byens gågate. Det kan umulig være bra for turismen eller handelsstanden når det følger ubehag med å være turist i deres by, sier Jensen som er fra Odense.

— I min hjemby er det ikke lov å tigge, i hvert fall ikke i sentrale strøk. Det er fastsatt i politivedtektene.

Ikke stort problem

Randi Haukom mener det er uheldig hvis tiggere går etter turister slik Jesper Jensen beskriver. Men hun synes ikke det er spesielt problematisk for Kristiansand som turistby at det er tiggere i byen.

— Så lenge de holder seg i ro kan jeg ikke si at det er noe stort problem. Det er en del av verden at det er tigging og ikke helt uvanlig i storbyer, sier Haukom.

Etter at misjonær Kari Bø lærte flere av tiggerne å strikke selger de nå både luer og skjerf i Markens.

— De har skjønt at de kan bidra, og da får nok folk en annen holdning, tror Haukom.

- Plager ingen

Avramescu Diana fra Romania vil heller ha en jobb fremfor å tigge.

— Vi kan male, vaske og gjøre andre typer arbeid. Jeg vasket en gang for en dame, og hun skrev på Facebook at hun var veldig fornøyd, sier Diana.

Avramescu Diana (t.h.) sier de ikke er interessert i å gå etter folk og be om penger. -Vi sitter bare på gaten med en kopp, eller vi selger ting vi har strikket, sier hun. Her sammen med (f.v.) Elena Florentina, Maria-Filipina Miclescu og Mihaela Marbel. Foto: Kjartan Bjelland

Fædrelandsvennen møter henne sammen med tre andre som livnærer seg ved å tigge og selge ting de har strikket. De sier de aldri springer etter folk på gaten.— Vi sitter bare på gaten med en kopp, eller vi selger ting vi har strikket, sier Diana som er den eneste vi møter som snakker engelsk.

— Turister har klaget på at det er tiggere som plager dem?

— Vi går aldri etter folk på gaten. Folk som vil, kan gi penger til oss. De som ikke vil, kan bare gå forbi.

Tirsdag satt tre kvinner på gaten i Kristiansand og solgte ting de hadde strikket. Karina Kringlebotn fra Kristiansand var en av dem som kjøpte.

— Jeg synes det er en mye bedre måte å tjene penger på enn å tigge, sier hun.

Mindre klaging

Utenlandske tiggere begynte å bli vanlig i Kristiansand i 2006 og 2007. I dag ser politiet tegn på at folk har akseptert at de er i byen.

Politiet har i hvert fall fått få klager fra både turister og innbyggere i det siste.

— Vi fikk mange flere klager tidligere enn det vi har nå, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.