BYKLE: Den dansk-chilenske kunstneren Marco Evaristti, som har satt sinnene i kok hos så vel Bykle-ordfører og lokalbefolkning, hadde ikke søkt om tillatelse til å bruke snøscooter for å komme seg til fossen.

— Vi har vært på befaring langs ruten Evaristti brukte med snøscooter for å komme til fossen. Vi undersøker nå om han hadde tillatelse til å bruke snøcooter til dette formålet, sier politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Hovden sier at erfaringsmessig kan bøter i forbindelse med brudd på lov om motorferdsel i utmark bli straffet med opp til 10.000 kroner.— Hvem har anmeldt han?

— Det er politiet som har besluttet å etterforske saken siden den har fått så stor publisitet. Men dette har ikke noe med selve malingen av fossen å gjøre, understreker Hovden.

Rødmalingen ikke skadelig

Tirsdag kveld ble det klart at Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) dropper anmeldelse mot dansken, etter å ha fått bekreftet fra Statens naturoppsyn at rødmalingen ikke er skadelig for naturen.

— Jeg fikk bekreftet fra Statens naturoppsyn at det ikke er brukt noen skadelige stoffer, sier Næss til Fædrelandsvennen.

LEGGER SAKEN DØD: Bykle-ordfører Jon Rolf Næss vurderte å anmelde den danske kunstneren. - Det som er gjort er gjort, sier Næss, som ikke går videre med saken. Foto: Kjartan Bjelland

Det var etter at kunstneren Marco Evaristti hadde malt en islagt foss ved Hartevatn på Hovden rød, ordføreren vurderte å politianmelde den omstridte dansken. Næss var usikker på hvilken type maling Evaristti hadde brukt, og selv om kunstneren sa at det kun var brukt fruktsaft, tok ordføreren kontakt med Statens naturoppsyn.Næss luftet saken på formannskapsmøtet i Bykle rådhus tirsdag kveld.

— Jeg tror ikke vi går videre med denne saken, sier ordføreren.

Prøvde å male på tjern

Reaksjonene på kunstverket lot ikke vente på seg, verken på sosiale medier eller direkte til Jon Rolf Næss.

Ordføreren forteller at Evaristti også forsøkte å male på det lille tjernet Stussfutjern ved Hovdestøylen på søndag, men at dansken der ble jaget av folk som bor rett ved tjernet.

— Folk reagerte på det de kalte griseri, og ønsket ikke tjernet rødmalt, sier Næss.

— Min reaksjon var ikke på grunnlag av det estetiske eller det visuelle, men at et voksent menneske durer rundt med en form for maling vi ikke vet hva er. Det var en ugrei situasjon, legger ordføreren til.

- Bør heller bekjempe nynazismen

Når Fædrelandsvennen spør Evaristti hvem som har kjørt snøscooteren han brukte, så vil han ikke svare på det.

— Jeg synes politiet i Norge heller burde prøve å bekjempe nynazismen i landet enn å bry seg med slike ting, sier kunstneren.

Evaristti sier at han har fått med seg at Bykle-ordfører Jon Rolf Næss har droppet å politianmelde han for malingen i fossen fordi også ordføreren til slutt har fått med seg at det var helt ufarlig maling han brukte.

Evaristti understreker at han også har fått flere henvendelser fra folk på Hovden som synes det han kaller sin «kjærlighetserklæring til Hovden» er bra.

— Jeg synes politikerne bør bekymre seg mer om isen som smelter på Island og Grønland enn en malt isfoss, som også smelter om noen få uker. Du kan også se malingen min som en kamp mot klimaforandringene. Klimaforandringene vil ramme Hovden også, sier han.