BYKLE: Fra riksvei 9 lyser nå et burgunderrødt kunstverk mot de veifarende fra andre siden av Hartevatn på Hovden. En islagt foss i et 70 meters loddrett fall har blitt motiv for kunstner Marco Evaristti.

— Jeg gjør dette fordi jeg har forelsket meg i Hovden, en kjærlighetserklæring til dette vakre stedet som jeg ble kjent med for tre år siden. Som man kjøper en diamant til den kvinnen man elsker for å gjøre henne enda vakrere, slik gjør jeg Hovden vakrere med dette kunstverket, sier Evaristti til Fædrelandsvennen.

Hang i tau

Marco Evaristti er en kjent kunstner. Foto: Scanpix

Evaristti malte dette 70 meter lange og 14 meter brede kunstverket på den frosne fossen lørdag mens han hang i klatreutstyr. Han hadde med seg en filmfotograf, samt en guide som sikring på toppen.-Jeg valgte denne fossen fordi det er det fagreste vannfallet jeg har sett, og fordi det var farlig. Der jeg hang i tauet kjente jeg at adrenalinet slo i 100 kilometer i timen, sier han.

Motivet ble som det ble

-Så du for deg noe spesielt motiv? Eller gjaldt det bare å «dekorere» fossen?

-Nei. Motivet ble som det ble. Men man kan se for at det ble en meget vakker kvinnes vagina – eller kanskje en skorpion? Men hva det ble er ikke det viktigste. Bare at det ble vakkert.

Kunstneren forteller at han bruker en malingtype som er ufarlig for naturen.

-Det er naturlig fruktfarge, svært konsentrert. Man kan drikke den om man vil, sier han.

Tjern på Hovden og Sahara

Søndag vil Marco Evaristti male et tjern på Hovden. Tidligere har han dekorert en bit av Sahara ørkenen, isfjellet på Grønland og toppen av Mont Blanc.

-Jeg ønsker å minne om hvor viktig det er å ta hensyn til naturen. Derfor maler jeg steder og natur jeg er blitt glad i, sier Evaristti.