KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett har kommet fram til at mannen var psykotisk da han begikk flere straffbare forhold våren 2012. Han kan derfor ikke dømmes til fengsel.

"Slik retten ser det på domstidspunktet er således en dom på overføring av tiltalte til tvungen psykisk helsevern nødvendig for å verne samfunnet, i hvert fall sett i et noe lengre perspektiv og også sett i sammenheng med at det foreligger kvalifisert og reell risiko for gjentatte voldsforbrytelser som krenker eller utsetter for fare andres liv, helse eller frihet", skriver tingrettsdommer Arve Lien i dommen.

Fornøyd med dommen

Statsadvokat Jostein Johannessen, som førte saken for påtalemyndigheten, er godt fornøyd med dommen.

— Dommen er i samsvar med min påstand, sier Johannessen til Fædrelandsvennen.

Den 30 år gamle arendalitten ble i 2010 dømt til fem års fengsel for å ha kjørt ned og drept politibetjenten Børge Ivarsen ved Grimstadporten. Mens han sonet dommen begikk 30-åringen voldshandlinger mot flere fengselsbetjenter og ble etter hvert overført til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. 28. mai i år, to måneder etter innleggelsen, rømte han.

Ble tilfeldig offer

Dagen etter ranet han til seg en bil på Lund, før han kjørte i vill fart i retning Arendal. På Nedenes ble mannen presset av veien av politiet og pågrepet.

Da saken gikk for retten forklarte 30-åringen at han husket svært lite av det som skjedde. Han fortalte at han hadde hørt stemmer i hodet som hadde bedt ham kjøre mot Arendal og han måtte derfor skaffe en bil. Ved postkontoret på Lund ble en kvinne fra Kristiansand et tilfeldig offer.

— Jeg satte meg inn i bilen, så kom han med en kniv og sa "kom deg ut av bilen, eller så dreper jeg deg", forklarte kvinnen da hun vitnet i retten.

- Blir som fengsel

Dersom dommen ikke ankes vil 30-åringen bli overført til tvungen psykisk helsevern innen kort tid. Mest sannsynlig vil han bli innlagt på sikkerhetsposten på Sørlandet sykehus. Dette er avdelingen han rømte fra 29. mai.

— Når han er innlagt etter paragrafen om tvungen psykisk helsevern vil det være større fokus på samfunnssikkerheten enn på behandling. En slik dom innebærer at oppholdet på sikkerhetsposten blir som å sitte i fengsel. Hvis for eksempel legen kommer fram til at han skal plasseres ut på en hybel vil påtalemyndigheten ha anledning til å påanke avgjørelsen. Det kan vi ikke dersom han blir tvangsinnlagt etter et administrativt vedtak, slik han ble tidligere i år, sier Johannessen.