KRISTIANSAND: 30-åringen ble i 2010 dømt til fem års ubetinget fengsel for uaktsomt drap, etter å ha ranet til seg en bil og kjørt ned politimannen Børge Ivarsen ved Grimstadporten.

Nå står han tiltalt i Kristiansand tingrett for blant annet å ha ranet til seg en bil på Lund 29. mai. Ranet skjedde etter at 30-åringen hadde rømt fra psykiatrisk avdeling i Kristiansand, hvor han hadde vært innlagt i to måneder.

Mannen er også tiltalt for voldshandlinger mot flere fengselsbetjenter og psykologer våren 2012. På dette tidspunktet lå 30-åringen an til å bli prøveløslatt i 2013 og ferdig med soningen i 2015. ## Stemmer fra Hells Angels

30-åringen har forklart at han husker kun bruddstykker fra voldshandlingene. Da han ranet bilen til en kvinne på Lund skal han ha hørt stemmer i hodet.

— Jeg har hørt stemmer som har bedt meg gjøre ting. Jeg husker at jeg ranet bilen, men ikke detaljer, sa mannen i retten.

Arendalitten ble pågrepet etter en dramatisk biljakt på E 18. Til slutt presset politiet ham av veien på Nedenes.

Dagen etter avga 30-åringen en forklaring til politiet. Da skal han ha forklart at han ble styrt av stemmer fra Hells Angels. Han skal også ha sagt at Hells Angels styrte politiet via telepati. 30-åringen sa i retten at han ikke kunne huske å ha sagt dette.

Drapstruet kvinne

Et av vitnene som forklarte seg onsdag var Kristiansand-kvinnen som ble fraranet bilen på Lund. Hun ble et tilfeldig offer for 30-åringen som hadde rømt fra sykehuset.

— Jeg satte meg inn i bilen, så kom han med en kniv og sa "kom deg ut av bilen, eller så dreper jeg deg". Jeg ba ham om å gi meg veska mi. Da virket det som han ble litt satt ut. Så satte han speeden i bånn og kjørte av gårde med døra åpen. Det var like før han meide ned en dame, sa kvinnen.

Kvinnen, som ikke ønsket å la seg intervjue med navn og bilde, sier til Fædrelandsvennen at hun synes det er skremmende at 30-åringen kunne gå fritt omkring.

— Jeg skjønner ikke at det er mulig. Han hadde jo drept en person, sier hun.

Mannen er nå underlagt tvangsbehandling på sykehus gjennom et midlertidig vedtak. Han har mulighet til permisjon, men blir per dags dato nektet å gå ut uten tilsyn.

Ba om unnskyldning

Da kvinnen han ranet hadde forklart seg tok 30-åringen ordet for å be om unnskyldning.

— Jeg har vært syk en periode, men nå er jeg frisk. Jeg vil gjerne beklage det som skjedde med deg, sa mannen.

Kvinnen sier til Fædrelandsvennen at hun setter pris på beklagelsen.

— Det er fint at han beklager, men det betyr ikke så mye. Det endrer jo ikke hva han gjorde, sier hun.

Utilregnelig

30-åringen er i denne saken erklært strafferettslig utilregnelig av de sakkyndige. Dersom retten deler denne vurderingen kan han ikke idømmes fengselsstraff.

— Han er for farlig til å kunne være ute i samfunnet. Jeg mener derfor at han bør dømmes til tvungen psykisk helsevern. Hadde han vært tilregnelig ville jeg bedt om forvaring, sier statsadvokat Jostein Johannessen.

Både forvaring og helsevern er straffer med ubegrenset varighet.

Det er satt av to dager til rettssaken, som avsluttes med prosedyrer torsdag.