OSLO: Peter Gitmark (H) er sjokkert over Fædrelandsvennens artikkel om den norskfinansierte israelske bosettingen langt inne i det som etter 1967-grensene er palestinsk område.

Organisasjonens leder John Skåland opplyser at de har om lag 5000 medlemmer og givere. Han tar ut pengene kontant og reiser ned til nybyggerne med store seddelbunker for å støtte dem som vil ta tilbake landet Gud lovet Abraham og hans ætt.

Pengene fortolles ut av Norge, og Skåland får kvitteringer på det. Karmel-instituttet er opptatt av å ikke bryte noen regler. Men Gitmark liker ikke det han ser at organisasjonen gjør.

– Alle norske borgere må følge loven. Ingen religion kan få sine borgere til å begå handlinger som må kalles kriminelle, uten at dette medfører straffeforfølgelse. Det å bygge opp en bosetting på okkupert grunn, er åpenbart ulovlig, sier Gitmark.

– Hinsides skattefradrag

– Jeg hadde egentlig tenkt å spørre deg om skattefradraget til Karmel-instituttet?

– Skattefradrag på gaver til slike bosettinger er helt hinsides! Dette strider mot internasjonal rett. At dette er omfattet av skattefradragsordningen er et eksempel på dårlig dømmekraft hos dem som har vurdert dette spørsmålet, sier Høyre-politikeren.

Nå håper Peter Gitmark at politiet på eget initiativ åpner etterforskning i saken.

– Alle har et ansvar for å bidra til en bedre verden. De fleste israelere og palestinere ønsker å leve i fredelig sameksistens, sier han.

Ap— og Sv-kritikk

Alf Holmelid og Kari Henriksen fra regjeringspartiene SV og Ap er også kritiske til innsamlingen.

– Dette er ikke en situasjon vi kan godta, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid (Sv).

– Det er mildt sagt uheldig at Staten gjennom skattefradrag er med på å finansiere virksomhet som er i strid med FN-resolusjonene om konflikten i Midtøsten, sier han.

I helgen blogget og twitret Holmelid om saken, og han sier han skal ta spørsmålet opp politisk med det aller første.

Det vil også Kari Henriksen (Ap) gjøre.

– Jeg skal undersøke detaljene i hvordan dette forholder seg med Utenriksdepartementet, og det skattemessige med Finansdepartementet, sier hun.

Henriksen sier hun finner det helt urimelig at Norge skal være med på å finansiere virksomhet som i følge norsk politikk er ulovlig.

Betyr en del

Fædrelandsvennen spurte Karmel-instituttet for noen uker siden om hvor viktig skattefradraget er for deres organisasjon. Svaret var at fradragreglene betyr en del for de mange små giverne. Men de største gavene organisasjonen får er på over hundre tusen kroner, og altså langt over beløpsgrensene. For disse betyr reglene lite.

John Skåland i Karmel-instituttet er gjort oppmerksom på Peter Gitmarks utspill om at han mener de bryter loven, men hadde ikke anledning til å kommentere dette i helgen.