Superspeed ble liggende værfast i Kristiansand fra lørdag morgen til søndag kveld. Først mandag morgen har den igjen kunne frakte passasjerer over Skagerrak.

— Når ferja som går fra Hirtshals klokka 12.15 er tilbake i ettermiddag, er også alle værfaste gjester tilbake. Vi har satt inn en ekstra seiling i dag som er på vei til Danmark nå for å hente hjem værfaste sørlendinger og rogalendinger, sier Nina Moland Andersen i Color Line.

Hun kan nå puste ut etter en langt mer hektisk helg enn vanlig som markedssjef i ferjeselskapet. Allerede fredag morgen viste uværet «Synne» såpass store krefter at den tidlige overfarten med Superspeed 1 fra Kristiansand til Hirtshals med retur ble kansellert. Ettermiddagsturen fredag gikk som vanlig, men med krevende sjø.

Deretter ble alle avgangene lørdag og søndag kansellert i tur og orden - det var rett og slett ikke forsvarlig å sende ferja ut i de seks-sju meter høye bølgene over Skagerrak.

— Vi har nok tapt rundt 3000 gjester på dette været. Vi refunderer pengene til alle som har avstått fra å ta turen, og det er mange som har valgt det. Det viktigste nå er å ivareta kundene våre, og vi har så langt ingen oversikt over størrelsen på det økonomiske tapet, sier Moland Andersen.

Både Stavangerfjord og Superspeed ble liggende til kai i Kristiansand fra sent fredag kveld fram til søndag. Foto: Kjetil Reite

Ble framskyndet

Når ferja fra Hirtshals er tilbake til Kristiansand i ettermiddag, er det med 1600 gjester og 400 biler om bord. Mange har vært tilskuere på håndball-VM i blant annet Fredrikshavn, med et noe forlenget opphold enn planlagt.

— Vårt inntrykk er at vi har gitt beskjed tidlig om vi kunne gå eller ikke. Fredag morgen tipset vi for eksempel lørdagsgjestene om at overfarten fredag kveld kunne bli den eneste muligheten til å komme seg over, og mange dro derfor allerede fredag. Andre avsto fra å reise i det hele tatt på grunn av faren for at de ikke ville komme hjem igjen i tide. Det ser ut til at folk har fulgt godt med på værmeldingene, og tatt visse forbehold, sier Moland Andersen.

Hun sier at Color Line må minst fem-seks år tilbake for å huske sist gang været stoppet tilsvarende mange avganger. Også den gangen var det ublidt vintervær som stanset overfartene.

— Etter at vi fikk Superspeed har ikke kanselleringer vært et stort problem. For litt tilbake hadde vi én kansellering, og det var årets første. Superspeed har god stabilitet og tåler sjøen veldig godt, men vi ser jo at også togtrafikken og veiene ble hardt rammet. Dette har vært langt utenfor det normale, sier Moland Andersen.

Stavangerfjord værfast

Også Fjord Lines Stavangerfjord ble preget av været, og måtte ligge i nødhavn i Kristiansand fra fredag kveld til søndag ettermiddag, før den kunne fortsette sin ferd mot Fredrikshavn i Danmark. En kortere periode søndag kveld lå også Bergensfjord i havn i Kristiansand.

— Det er ikke noen ønskelig situasjon, men stormen er vi ikke herre over, og da må vi bare finne den beste løsningen. Nå får vi fraktet passasjerene til Norge, og så tar vi det derfra, sa Atle Woxholt, linjesjef i Fjord Line til Fædrelandsvennen fredag.