I Audnedal har KrF, Høyre, Frp og Senterpartiet gått sammen om å danne flertall i kommunestyret for de fire kommende årene. Etter flere møter torsdag og fredag, er det klart at Reidun Bakken (KrF) 6. oktober settes inn som ny ordfører i kommunen. Unni Nilsen (Frp) blir ny varaordfører.

KrFs Reidun Bakken overtar ordførervervet i Audnedal etter at Høyre, Frp og Senterpartiet har stilt seg bak hennes kandidatur. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har et valgteknisk samarbeid som ikke binder disse partiene sammen politisk, og har ikke drøftet politiske saker sammen, sier Bakken om samarbeidet.Tønnes Seland, som gjennom tre perioder har vært ordfører for Bygdelista i Øvre Audnedal (BØG), forteller at også BØG har vært i dialog med de andre partiene om et mulig samarbeid. Bygdelista fikk til tross for en tilbakegang på 5,9 prosentpoeng, en oppslutning på 32,3 prosent. Det gir partiet fem mandater i kommunestyret.

— Vi har nesten en tredjedel av innbyggerne i kommunen i ryggen, og er kjempefornøyde med valget. Men velgerne bestemmer, og får den ordføreren de vil, sier Seland.

Kritisk til folkeaksjon

Han mener at et offensivt spill med slengere fra enkelte velgergrupper i kommunen, rettet mot enkeltpolitikere, kan ha vært med på å vippe ham ut.

— En gruppe velgere på Konsmo lagde en aksjon for å få bort de politikerne som støttet meg. Det kan være en forklaring på resultatet, sier Seland.

Han mener at de konsentrerte slengerne også kan ha gått ut over Reidun Bakkens valgkamp. Bakken selv er ikke ukjent med Selands påstander.

— Vi ser at det har blitt mange slengere i en retning. Det kan være at denne gruppa mener at politikerne som stemte for ett sykehjem i kommunen, ikke burde få fortsette, sier Bakken, som selv stemte for at kommunen skulle legge ned ett av kommunens to sykehjem i 2013.