KRISTIANSAND: — Vi ønsker å være en sentrumsmenighet og være med å ta et ansvar for byen vår. Da er det naturlig at vi, som er en av hovedaktørene i dette kvartalet, har tanker om hvordan vi ønsker å ha det, sier Lars Agnar Rosten, daglig leder i Filadelfia i Kristiansand.

De nye planene omfatter store deler av kvartal 42, der Filadelfia holder hus i dag.

Menigheten tenker seg et bygg på fem etasjer i krysset mellom Elvegata og Dronningensgate.

Den totale grunnflaten kan bli opptil 25.000 kvadratmeter.

Her er noe av det menigheten ønsker seg i bygget:

Møtesal med 2000 sitteplasser.

76 leiligheter til utleie/salg.

25 serviceleiligheter.

14 ungdoms/ettervernsleiligheter.

115 kontorplasser til eget bruk/utleie.

Torv med spiseplasser rundt.

Sjelesorgsenter.

Begravelsesbyrå.

Frisør.

Tannlege.

Park.

Trenger plass

I dag har Filadelfia 1500 medlemmer, og Rosten antyder at i underkant av tusen mennesker er engasjert i arbeidet i menigheten på et eller annet vis. 75 ansatte har sin arbeidsplass i menigheten.

— Denne menigheten har hatt voksesmerter lenge. Vi trenger større plass, og dette er tanker og ideer om hva vi kan tenke oss. Planene er på et veldig tidlig stadium, understreker Rosten.

Filadelfia har så langt vært i dialog med kommunen, som har laget reguleringsplan for kvartalet, og med Kristiansand Næringsselskap AS, som skal selge nabotomta til menigheten. Arkitektfirmaet SMS Arkitekter har laget skisser som illustrerer de tankene menigheten har spilt inn.

  • Vi vet foreløpig ikke om dette blir realitet, men vi har forstått at KNAS vurderer salg i løpet av høsten. Hvis vi ikke får utvide der vi er, har vi store problemer. Helst skulle vi hatt et nytt bygg for fem år siden, sier Rosten.

Frikirken er ikke tegnet inn i Filadelfias skisser.

— Vi har god dialog med Frikirken, og etter avtale med dem, har vi tegnet inn det maksimale arealet vi kan se for oss. Hvis Frikirken blir værende i lokalene sine, må vi finne løsninger med dem også i kvartalet, sier Rosten.

— Hvordan har dere tenkt å finansiere planene?

— Det har vi klare tanker om, men det er for tidlig å si nå, sier Rosten.

Eldreboliger

Filadelfia er allerede aktive innenfor barnehagedrift og rusomsorg. I et fremtidig bygg ønsker de også å gå inn i eldreomsorgen.

— Hvis dette blir noe av, ønsker vi å gjøre noe for å møte eldrebølgen i byen vår, forklarer Rosten.

Blant annet inneholder bygg-skissene leiligheter og dagsenter for eldre. Til sammen er det skissert 115 leiligheter i kvartalet, som skal leies ut eller selges. Både eldre, ungdom og tidligere rusmisbrukere kan få plass i leilighetene. Slik skissene ser ut i dag, kan beboere som flytter inn i kvartalet kose seg med flere restauranter, treningssenter og egen park.

— Vi tror at vi sammen med andre aktører kan gi byen et utrolig bra tilbud. Hvis vi får gjennomføre noen av ideene for dette kvartalet, vil det bli et fantastisk løft for hele byen, mener Rosten.