BETENT SAK: Omsorg for barn et en betent sak med mange meninger. Foto: _

KRISTIANSAND: — Hvis det at mor ønsker å være mer hjemme med barna resulterer i knallhardt arbeid og overtid for far, viser det at dagens ordninger rundt familien ikke er gode nok, sier Dagrun Eriksen, nestleder i KrF.

I tirsdagsavisa fortalte vi om doktorgradsarbeidet til forsker May-Linda Magnussen. Der er konklusjonen at menn betaler prisen med å jobbe mer når kvinner velger å være hjemme med barn.

— KrF vil ha ordninger som gjør det lettere å kombinere arbeid med utvidede permisjonsordninger. Dessuten er det viktig å jobbe for likelønn mellom kjønnene. Samfunnet må investere i at familien både får gode ordninger for å utøve omsorg som samtidig gir mulighet for tilknytning til arbeidslivet, sier Eriksen.

Mor-barn-fiendtlig

Lill May Vestly Foto: HEIDI DITLEFSEN

— Hvis mors høye materielle ønsker jager far på overtid eller presser han til å pusse opp i hele fritiden, stjeler det fartstid fra barna. Men dette er bare en bitte, liten bit av det store bildet, sier Lill May Vestly, initiativtaker til foreningen "Tid for barn".- Men det gørrkjedelige, forutsigbare og uinteressante ved denne forskningen, er at den er produsert for å angripe den klassiske morsrollen og sverte valget om å være tilstede for barna. - Jeg synes avisene snart skal spørre likestillingsforskerne om hvorfor de alltid forsker i mors disfavør. Det er et problem for et demokrati at journalister, forskere og politikere løper i flokk og tenker i takt, sier hun.

— Svært mange familier lider under diktatene om hvordan de skal styre sitt liv. Mor har en spesiell oppgave i barnas første leveår. Mens far kanskje trengs vel så mye i tenårene. Kanskje han skulle jobbet mindre da, sier Vestly.

- Vil jobbe selv

— Selv er jeg vokst opp med mor hjemme og en far som bare jobbet. Jeg ville aldri valgt det samme selv. Jeg vet at jeg ikke ville vært 100 prosent hjemme, sier Helene Bjerke Fredheim (25), bystyremedlem for Frp.

— Men jeg har ikke barn, så det er jo ikke godt å spå hvilke valg jeg hadde tatt, sier Fredheim, som er sosionom.- Det er logisk at hvis den ene velger å jobbe mindre, så må den andre kompensere. Frp vil tilrettelegge for at det skal være mulig at begge skal kunne jobbe 100 prosent. Vi vil ha både barnehage og kontantstøtte fordi vi ønsker valgfrihet, sier Fredheim.

- Jobben ble utroskapen

Mange menn ønsker å prioritere jobben, mener Willy Dietrichson.

— Jeg synes forsker May-Linda Magnussen vinkler saken stakkarslig mot mennene, som at de gjerne skulle ønske å være mere hjemme. Men i tillegg til de 12 hun har snakket med, fins det i hvert fall 12 andre som ikke ser noe galt i å ture frem på den måten der. Det fins menn som ønsker denne litt "muslimske ånden" i hjemmet der kona tar seg av barna – og de savner det ikke, sier 74 år gamle Willy Dietrichson.

Han snakker av egen erfaring som hotelldirektør på det tidligere Fregatten.

— Jeg har hatt det sånn selv, og det har kostet meg et ekteskap. Jeg hadde en arbeidsgiver som satset alt, og tankene var ikke på hjem, kone og barn. Jobben ble utroskapen, sier Willy Dietrichson.

- Valgfrihet er viktigst

Varaordfører Jørgen Kristiansens familie har det slik forskeren beskriver. Han mener problemet er at familier må ha høye inntekter for å dekke store utgifter.

— Valgfrihet er viktigst. Familiene må selv velge hvordan de vil organisere livene sine, og vi i KrF synes det er viktig at foreldrene bruker tid på barna, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

Han leverer barna i barnehagen og kona, som jobber deltid, henter dem.

— Jeg tilhører en ny generasjon i forhold til å skifte av bleier og slikt. Det deler vi på, sier han.

— Kan det ikke være uheldig for fedre å måtte jobbe mye og få liten tid til ungene?

— Det er alltid en fare som alle mennesker kjenner på at kan bli mye arbeid. Måten samfunnet er organisert på der det koster rundt fire millioner kroner å få en enebolig, gjør at familier setter seg i en veldig klemme, og får en tidsklemme for å få ting til å gå i hop. Dessverre er det blitt slik at familier må ha minst halvannen til to inntekter for få det til å gå rundt, sier Kristiansen.

— Kona mi jobber 60 -70 prosent. Jeg jobber mye. Det er vennene det går ut over. Ungene og jobben har første prioritert, sier Kristiansen.