Bystyrets veteran framfor noen sto for underholdningen på ordførerens brygge. Harald Sødal spilte sørlandsviser. Han kom inn som varamann i bystyret i 1967, og har sittet der fast siden 1971. Til venstre Mette F. Roth, muligens Høyres neste ordførerkandidat. Foto: Tore André Baardsen

— Får jeg spørsmålet fra partiet, svarer jeg ja. Jeg kan virkelig tenke meg oppgaven som ordførerkandidat og ordfører, sier Roth (59) til Fædrelandsvennen

Mette F. Roth er 59 år, avdelingsleder ved Befalskolen på Kjevik, leder av byens oppvekstsstyre og bystyremedlem.

Grundekjøns anbefaling

Da Arvid Grundekjøn annonserte nei til gjenvalg på brygga ved feriestedet sitt ved Kongshavn mandag kveld, gikk han langt i å anbefale Roth som sin mulige etterfølger:

— Hun er særdeles energisk og dyktig. Hun leverer, og hun kan takle enhver oppgave partiet vil gi henne, sa Grundekjøn.

Harald Furre (50 år onsdag) har til nå vært sett på som den heteste kandidaten til å overta. Han kan også absolutt tenke seg den store oppgaven.

Grundekjøn nevnte ikke Furre med ett ord. Derimot sa han at gjerne ser at Hans Otto Lund fortsetter i bystyret, og at Wenche Tronstad fortsetter.

Furre avventer

Furre leder forskningsbedriften Oxford Research Norge, er leder i Vest-Agder Høyre og var gruppeleder i Høyre på 90-tallet.

— Nå synes jeg vi skal ha respekt for prosessen. Jeg har sagt at jeg ønsker å gå inn i politikken igjen, og at jeg er klar for sentrale oppgaver. Dette vet nominasjonskomiteen. De må gjøre sine vurderinger. Hvis de spør meg, skal jeg svare komiteen, sier Furre til Fædrelandsvennen.

- Må finne den beste

Furre sier komiteen må finne den kandidaten de mener er best, og at det er alt annet enn gitt at Høyre igjen får ordføreren i Kristiansand. Dessuten mener han Kristiansands rolle som raus storebror blir usedvanlig viktig framover.

— Kristiansand skal være en raus by, som vokser i samspill og samarbeid med kommunene rundt. Kristiansand må være en medspiller som løfter Sørlandet, sier han.

— Nå snakker du som en ordfører, Furre, kan du ikke si enkelt ja eller nei til kandidaturet?

— Jeg skal svare komiteen. Vi må ha respekt for at partiet skal ha en ordentlig prosess

Grundekjøn forklarer sin avgang med en «totalvurdering». Han viser til arbeidsdager på 12-15 timer, og sier han ønsker mer tid til barna, kona, venner, selskapene sine og styreverv.

— Det kunne vært en fordel for både meg og byen med fire år til. Men det er mange plikter og bindinger, og man må tenke: Vil jeg dette i fire nye år. Svaret ble nei, sier Grundekjøn.

Ba for koalisjonen

I sin tale på brygga sa han rett ut at han ønsker å bli brukt som rådgiver for byens neste ordfører, og han henstiller om at samme politiske kurs følges.

— Jeg håper man kan gå til valg og be om fornyet tillit for koalisjonen, at vi fortsetter med denne styringsformen, og at den verdikonservative retningen fortsetter, sa han.

Mette Roth sier hun håper å videreføre koalisjonen og retningen, hvis hun får muligheten.

Furre sier: - Høyre må gå til valg på sitt eget program. I min tid som gruppeleder la vi vekt på bredt borgerlig samarbeid om budsjettene. KrF og andre borgerlige partier er alltid Høyres naturlige partnere.

Spenninger i Høyre

Leder av Høyres nominasjonskomité, eks-ordfører Per Sigurd Sørensen, samarbeidet med Ap og ble sett på som lyseblå. Avgående ordfører, Arvid Grundekjøn sees som mer mørkeblå og ber om at dagens kurs med Frp-samarbeid fortsetter.

På spørsmål om Roth og Furre egentlig er valget mellom to politiske kurser, svarer leder i Kristiansand Høyre, Harald Andersen:

— Det vil alltid være spenninger i et parti som vårt. Det er fint med diskusjon, for slik blir politikken bedre. Men alle er valgt på et program.

Sørensen sier han tar Grundekjøns beslutning til etterretning og at nominasjonskomiteen nå skal finne en ny ordførerkandidat.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) vil ikke svare på om han tar gjenvalg, men han sier samarbeidet mellom Høyre, Frp, KrF og Pp er særdeles godt.

— Jeg håper koalisjonen fortsetter. Det er imidlertid ingen selvfølge at Høyre skal ha ordføreren. Velgerne skal si sitt og det skal forhandles, sier Kristiansen.