— Det så lovende ut da vi åpnet, og de som møtte opp var veldig positive, men oppslutningen falt etter hvert, forteller Erik Thortveit, nevrolog ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Han er ansvarlig for den store flått-studien som hadde sitt avspark i Søgne denne uken.

Knut Byklum (65) brettet villig opp ermet da Lars Håkon Mo tappet ham for blod på Søgne legesenter mandag. Foto: Reidar Kollstad

200 innbyggere, tilfeldig valg ut fra Folkeregisteret, var invitert til å avgi blodprøver mandag og tirsdag ettermiddag og kveld. Les mer:

Det viktigste var å se hvor stort oppmøtet ble, og hvordan logistikken fungerte.

— Mandag kom 31 personer, tirsdag 30. En tredjedel er ikke dårlig, men vi hadde håpet på mer, i alle fall halvparten, sier Thortveit.

Ny invitasjon

De som ikke møtte opp vil få en ny invitasjon om to til tre uker. Formålet med forstudiet var å høste erfaringer inn mot vårens store undersøkelse. Der vil hele Søgnes voksne befolkning mellom 18 og 69 år bli spurt.

Les også:

— Det viktigste var å se hvor stort oppmøtet ble, og hvordan logistikken fungerte. Både prøvetakingen og forsendelsene fungerte fint, sier Thortveit.

Hvis vi ikke får stort nok oppmøte i Søgne kan bli aktuelt å utvide området til en nabokommune.

Prøvene som ble tatt mandag og tirsdag er sendt til Folkehelseinstituttet i Oslo, hvor de blir bearbeidet og frosset ned. Planen er å analysere dem på vårparten 2015, som en del av Thortveits doktorgradsstudie.

Tidlig mandag ettermiddag var det godt oppmøte av folk som ville gi blod for flått-saken. Fra venstre venter Tordis Bjunes, Terje Bjelland, Knut Byklum og Einar Bjelland. Foto: Reidar Kollstad

Der tar han sikte på å finne ut mer om sammenhengen mellom flåttbitt og helseplager hvor vanlige undersøkelser ikke påviser noen underliggende sykdom som årsak.

For å lykkes med å finne noen av svarene de jakter på, er forskerne avhengige av at mange nok sier ja. Av potensialet på 7200 i Søgne trenger de blodprøver fra 5250 personer.

— Det er det antallet vi har ambisjoner om at studiet skal omfatte. Jo større materiale, jo mer sikkerhet for resultatene.

— Hva hvis ikke dere får så mange?

— Hvis vi ikke får stort nok oppmøte i Søgne kan bli aktuelt å utvide området til en nabokommune, enten til Mandal eller deler av Kristiansand, sier Erik Thortveit.

Mister ikke troen

I første omgang avventer han for å se hvor mange som møter opp ved neste invitasjon i pilotstudien. En av endringene de gjør, er å invitere noen til et fast klokkeslett og andre til intervaller, for å se hva som fungerer best.

Flåttstudiet, som er et av de største på Sørlandet noen gang, skal gi forskerne ny kunnskap om utbredelsen av flåttinfeksjoner og sammenhengen med såkalte subjektive helseplager. Foto: Reidar Kollstad

Thorveit forsikrer om at det moderate oppmøtet ikke har fratatt ham troen på prosjektet.

Les mer:

— Overhodet ikke. Vi skal få nok folk. Og vi håper fortsatt at Søgnes befolkning kan tenke seg å møte opp og bli med på dette. Mitt inntrykk er at folk er interesserte i å få vite om de har vært smittet av flåttbårne infeksjoner. sier Erik Thortveit.

Hovedundersøkelsen planlegges gjennomført i løpet av en femårsperiode. Formålet er både å gi ny kunnskap om utbredelsen av flåttinfeksjoner og få svar på noen av mange ubesvarte spørsmål om slike sykdommer.