For å finne ut mer om borreliose og andre flåttbårne infeksjoner, vil Sørlandet sykehus forske på hele Søgnes voksne befolkning i fem år.

Debatten om kroniske helseplager etter flåttinfeksjoner har gått høyt i mange år. En rekke pasienter, mest kjent er nok Lars Monsen, har stått fram med historier om alvorlige helseplager som de mener skyldes ettervirkninger av flåttinfeksjoner.

Vest-Agder har høyest forekomster av antistoffer mot flåttinfeksjoner i Norge. Aller hardest rammet er Søgne kommune, der hele den voksne befolkningen nå inviteres med på et forskningsprosjekt. Foto: Kjartan Bjelland

Fagfolk har tatt til motmæle i mange tilfeller, når det ikke er bevist noen årsakssammenheng.Diskusjonene har handlet både om hva som er rett behandling, og hva som er plager som skyldes flåttinfeksjoner.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

6 infeksjonstyper

Den planlagte studien på Søgnes befolkning skal gi bedre kunnskap om det er en sammenheng mellom såkalte subjektive helseplager og flåttinfeksjoner.

Vi har behov for at svært mange sier ja, hvis dette skal lykkes.

— Mest kjent er borreliose. Her på Sørlandet har det også vært en del fokus på skågflåttencefalitt (TBE). Men i denne studien inkluderer vi også fire andre flåttbårne infeksjoner som det finnes svært lite kunnskap om i Norge, sier Erik Thortveit, nevrologen som har ansvaret for studien.

Han gjør dette som en del av sitt doktorgradsløp.

Høy forekomst

Tidligere forskning har vist at så mye som 18 prosent av blodgiverne på Sørlandet har antistoffer i blodet som vitner om tidligere borrelia-infeksjon.

— Andelen er aller høyest i Søgne. Derfor er dette en spesielt interessant kommune å ta som utgangspunkt, sier Thortveit.

Alle med bostedsadresse i Søgne vil få brev i posten med invitasjon til å delta i studien. De som sier ja, skal avlegge en blodprøve og gi informasjon om sin helsetilstand i et skjema.

Blodprøvene vil gi svar på hvem som tidligere har vært utsatt for flåttinfeksjonene som undersøkes. Skjemaet skal gi svar på hvem som over tid opplever subjektive helseplager som svimmelhet, kvalme og smerter, som man ikke finner gode forklaringer på.

— Hva håper dere å bevise?

— Det foreligger ikke vitenskapelig dokumentasjon for at det er en sammenheng mellom flåttinfeksjoner og kroniske subjektive helseplager. Men det er heller aldri tidligere gjort en slik omfattende studie i et tverrsnitt av en normalbefolkning. Enten vi finner en sammenheng eller ikke, vil kunnskapen ha verdi for forståelse av dette feltet, sier Thortveit.

Trenger 5250

I medisinske forskningsprosjekter skal deltakerne aktivt si ja til å delta.

Slik studiet er utformet, planlegger man å inkludere 5250 voksne, samtykkende deltakere. I aldersgruppen 18-69 år i Søgne er det cirka 7200 personer å spørre.

— Vi har behov for at svært mange sier ja, hvis dette skal lykkes, sier Thortveit.

— Hva gjør dere hvis det ikke blir nok folk?

— Da må vi vurdere å spørre en nabokommune. Vestlige deler av Kristiansand kan være aktuelt.

Vil bidra

— Vi skal gjøre vårt beste for å rekruttere folk til dette prosjektet, lover Frank Andersen, daglig leder for Søgne Legesenter.

Han sier legene i Søgne er veldig positive til å bidra.

— Det er en kjent sak at vi har høye forekomster av borreliose antistoffer i befolkningen hos oss. Og vi har spesielt utsatte steder, som Hellesund og Borøya, der folk forteller om både ti og tjue flåttbitt etter turer de har der, sier Andersen.

Han forteller om pasienter med plager som trøtthet, svimmelhet og smerter, der legene lurer på om dette skyldes flåttbårne sykdommer eller andre forhold.

— Tror du det er mulig å få over 70% av befolkningen i Søgne med på dette forskningsprosjektet?

— Jeg håper det. Folk er jo veldig interessert i dette, og for mange er det betydelig problem som vi kanskje nå får bedre kunnskap om.

Forskningsprosjektet er finansiert av Helse Sør-Øst. Prosjektet ble i vår godkjent av en Regional medisinsk-etisk komité