KRISTIANSAND: I dommen fra Kristiansand tingrett fikk 51-åringen nemlig fradrag for 374 dager han har vært varetektsfengslet. Det betyr at han allerede nesten har sonet ferdig fengselsstraffen.

— Han ser likevel for seg et liv i fengsel hvis han ikke får psykisk behandling, sier 51-åringens forsvarer, advokat Arve Leiro Baastad, til fvn.no.

Mannen stod tiltalt i tingretten for en rekke tilfeller av vold og trusler mot politibetjenter, fengselsbetjenter og leger. Hele 22 av de 30 tiltalepunktene mannen nå er dømt for, har skjedd mens mannen har vært fengslet, som oftest på isolasjonscelle.

Fra fengsel til fengsel

Han har blant annet bitt en politibetjent i leggen, sparket og trampet på flere fengselsbetjenter, samt spyttet mange av dem ansiktet. I tillegg har han kommet med et stort antall drapstrusler mot både fengselsansatte og politiet. Under et legebesøk ved sentralarresten ved Kristiansand politistasjon i april i fjor, truet han med å slippe en bombe over hele sykehuset, samt sa til legen «jeg skal sørge for at barna dine blir heroinvrak» .

Etter at mannen ble varetektsfengslet for et drøyt år siden, er han blitt flyttet fra fengsel til fengsel på grunn av hans oppførsel. Han har vært innom Åna kretsfengsel på Nærbø, samt fengslene i Stavanger, Kristiansand og Arendal.

Etter det fvn.no forstår, skyldes i hovedsak de mange flyttingene at mannen har vært en for stor påkjenning for de fengselsansatte. Overfor flere av dem har han kommet med uttalelser som «jeg skal drepe deg når jeg kommer ut», «jeg skal ta deg», og «jeg skal drepe deg». Retten mener disse uttalelsene har «vært egnet til å fremkalle alvorlig frykt».

- Tilgriset med avføring

  • Han har stort sett sittet naken og tilgriset med avføring på isolasjonscelle hele året. Det har stort sett dreid seg om munnbruk, og ikke alvorlig vold. Spørsmålet er om uttalelser fra en mann som sitter på isolasjonscelle er egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Jeg mener at det ikke er det, sier forsvarer Baastad, som vurderer å anke dommen fra tingretten.

— Vi har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes. Hvis vi anker, blir det en ren prinsippsak, siden han snart løslates. Men jeg mener at dommen er feil. Det er brukt feil paragrafer, og min klient har vært utilregnelig, sier han.

I den omfattende dommen konkluderer sakkyndige leger med at 51-åringen ikke har vært psykotisk under noen av tilfellene. Den ene av dem, en spesialist i klinisk psykologi, var imidlertid i tvil. Han kunne ikke se bort fra at 51-åringen har «en alvorlig psykisk lidelse med en periodevis betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen».

Forsvarer Baastad reagerer kraftig på konklusjonen.

— Han husker lite fra de fleste episodene. Jeg mener at han er utilregnelig, selv om de sakkyndige ikke har kommet til samme konklusjon, sier han.

- Trenger behandling

Baastad mener at 51-åringen i perioder er psykotisk, og at han trenger behandling for å unngå fengsel resten av livet.

— Dette er en veldig spesiell sak. Han har vært veldig syk i perioder. Det er helt klart. Og plutselig blir han syk igjen. Han trenger psykisk behandling. Er du syk, nytter det ikke å sitte i fengsel og på isolasjonscelle, sier han.

51-åringen er dømt tolv ganger tidligere i perioden fra 1974 til 2006, hovedsaklig på grunn av narkotikakriminalitet og brudd på veitrafikkloven. I oktober 2006 fikk han en dom i Kristiansand tingrett, hvor fire måneder ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Den siste dommen, som ble avsagt onsdag, ble derfor en fellesstraff med den betingede delen av forrige dom. Tingretten satte av fire dager for å behandle den omfattende saken.