Agder- og Telemark-benken på årets Kirkemøte i Kristiansand. Fremst i bildet, biskop Stein Reinertsen, videre mot høyre: Jan Olav Olsen (Gjerstad), Steinar Nilsen (Arendal), Karen Junker (Arendal), Martin Jakobsen (Kristiansand), Bergit Haugland (Kragerø), Kjetil Drangsholt (Kristiansand), Geir Ivar Bjerkestrand (Grimstad) og Øivind Benestad (Kristiansand). Torstein Nordal (Nissedal i Telemark) er en av møtets dirigenter, og sitter framme i salen. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND : I dag kan det skrives historie. Kirkemøtet skal ta stilling til om homofile får gifte seg i kirken.

— Hva kan skape ro i denne saken?

— Det kommer ikke til å skje. De mest engasjerte er svært uenige, og vil ikke slå seg til ro med et vedtak som ikke er i tråd med eget syn, sier leder av bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan Olav Olsen fra Gjerstad.

Lørdag lanserte Harald Hegstad, professor ved Menighetsfakultetet, et kompromissforslag som Karen Junker fra Arendal sa hun ville vurdere. Jan Olav Olsen er ferdig med sin vurdering.

— Jeg tror ikke på noe kompromissforslag. Også det forslaget inneholder en form for anerkjennelse av ekteskap mellom likekjønnede. Det vil ikke jeg støtte.

Den yngste på Kirkemøtets Agder-benk, Martin Jakobsen fra Kristiansand, tror det først vil bli ro dersom kirken frasier seg vigselsretten. Men det er det ingen som har foreslått.

— Hvorfor har du ikke foreslått det?

— Et slikt forslag trenger skikkelig saksforberedelse, og kan derfor ikke foreslås midt i et kirkemøte. Da regjeringen forberedte den nye ekteskapsloven som sidestiller likekjønnet og tokjønnet ekteskap (2008), burde biskopene foreslått at vi frasier oss vigselretten. Den gangen var de konservative biskopene i flertall, og kunne vunnet fram. Da kunne kirken holdt fast ved at ekteskap er for mann og kvinne og velsignet ekteparene etter en borgerlig vielse, sier Jakobsen.