Etter fem timers intens debatt på Kirkemøtet i Kristiansand sent lørdag, er det like uklart om homofile og lesbiske vil få mulighet til å gifte seg i kirken. Kanskje mer uvisst enn før debatten. Tirsdag skal det stemmes.

— Dette blir veldig, veldig jevnt, sier Martin Jakobsen (25) fra Kristiansand, den yngste av kirkemøte-medlemmene fra Agder og Telemark bispedømme. Han vil avvise forslaget som åpner for kirkelig vielse av homofile.

Øivind Benestad fra Kristiansand, som brenner for at homofile ikke skal få gifte seg i kirken, er en av de som har best oversikt over hvem i Kirkemøtet som mener hva i denne saken. Han tror på en knapp seier.

— Fem stemmer kan avgjøre, sier Benestad til Fædrelandsvennen på tampen av debatten lørdag.

Etter som kun Kjetil Drangsholt fra Kristiansand og Bergit Haugland fra Kragerø forteller oss at de vil åpne kirkedøra for vigsel av likekjønnede, er det åtte av ti på biskop Stein Reinertsens lag som vil henvise homofile til andre steder enn til kirken når de vil gifte seg. Dermed er det sørlendingene som kan hindre et historisk vedtak i Den norske kirke tirsdag.

Forsøk på kompromiss

Karen Junker fra Arendal vil ikke åpne for vigsel. Hun lyttet imidlertid interessert da konservative Harald Hegstad, professor ved Menighetsfakultetet, i debatten lørdag lanserte et kompromissforslag som holder fast ved at det kun er ekteskap med én mann og én kvinne som kan anerkjennes som ekteskap, men at kirken likevel kan utvikle en forbønnsliturgi for homofile og lesbiske som først har giftet seg borgerlig.

— Dette forslaget kan være interessant, men jeg vet ikke ennå, sier Junker lørdag kveld.

Øivind Benestad synes ikke kompromiss er hensiktsmessig.

— Det vil bare være en selvpinende utsettelse, problematisk for alle parter, og kun et skritt i retning av at det om få år kommer full kirkelig vigsel av likekjønnede, sa Benestad da han tidligere i Kirkemøtet kommenterte et liknende kompromissforslag fra åtte av de tolv biskopene. Lørdag kveld mente han at heller ikke Hegstads forsøk på kompromiss vil løse noe.

Be for hvem de vil

Et flertall i Kirkemøte-komiteen som har forberedt saken for plenum er enige med Agder-benken, vil avvise kirkelig vigsel av homofile og fortsette ordningen der den enkelte prest kan be for hvem de vil - også for personer som har inngått likekjønnet ekteskap. I den samme komiteen er det kun tre av 18 som vil ta skrittet fullt ut, slik de fleste biskopene primært ønsker, og la likekjønnede par gifte seg i kirken.

Med sitt klare nei, er biskop Stein Reinertsen i mindretall i bispekollegiet.

— Det er mitt ansvar som biskop å la bibeltekstene avgjøre, sier han til Fædrelandsvennen.

Presters samvittighet

Sju av de 80 innleggene i debatten lørdag var signert det sørligste bispedømmet. Og vi må til Kragerø for å finne en stemme som talte egen biskop midt i mot:

— Nå må dette ta slutt. Vi må fri oss fra denne vonde historia. Det har vi mulighet til å gjøre noe med på dette Kirkemøtet, sa Bergit Haugland, og viste til at det er prester som «opplever at det går på deres samvittighet» løs når de hindres i å vie homofile.

Nei til kirkesplittelse

Biskopene ber Kirkemøtet vedta at saken om vigsel av homofile ikke skal splitte kirken.

Kirkemøte-komiteen som forbereder vigselsaken er enig med biskopene og ber Kirkemøtet vedta at «uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes». Ikke alle i Kirkemøtet mener det lar seg gjøre å vedta at saken ikke skal splitte kirken.

— Det vil alltid være noen som melder seg ut på grunn av det ene eller det andre, sier biskop Stein Reinertsen, men fastholder at ikke det er det samme som kirkesplittelse.

— Forklar?

— Ved å vedta at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i kirken ikke må brytes, avviser vi at det splitter oss. Så må alltid den enkelte selv avgjøre om de vil tilhøre kirken.

Geir Ivar Bjerkestrand fra Grimstad sa i debatten at et ja til vigsel av homofile kan gjøre samarbeidet med andre kirkesamfunn vanskelig.