Sirdal Fjellheiser i Ålsheia startet i natt med å produsere snø med et tjuetalls snøkanoner, og regner med å fortsette med dette frem til torsdag.

— Temperaturen skal krype ned mot 12 grader minus i natt, noe som gir oss ett fantastisk utgangspunkt for sesongen, forteller daglig leder ved Ålsheia Skisenter AS, Arnstein Jensen, til fvn.no.

Kanonene vil i første omgang gå frem til torsdag.

2500 LITER VANN: Snøkanonene ved Ålsheia skisenter sprøyter ut 2500 liter vann i minuttet. Foto: Arnstein Jensen. — Temperaturen vil stige på torsdag, og gjør at vi må ta ett opphold frem til søndags kveld. Slår værprognosene til, har vi også neste uke perfekte produksjonsforhold, forteller han.

Han tør ikke si med sikkerhet når de kommer til å åpne anlegget.

— Det er utrolig vanskelig å si. Det vi gjør nå er å legge en solid såle, slik at vi ikke får problemer utover i sesongen. Vi håper å kunne åpne i midten av desember, men det får tiden vise, sier Jensen.

Tjørhomfjellet

  • Der starter vi med å kjøre kanonene i dag, sier Arnstein Jensen.

Her håper man å åpne bakkene rundt midten av desember.

— Vi tør ikke gå ut med noen nøyaktig dato for åpning av anlegget. Vi har blitt lurt før, og folk blir utrolig skuffa dersom vi lover noe som ikke viser seg å stemme. Men rundt midten av desember håper vi å være i gang, forteller han.

Gautefall

  • Her har snøkanonene gått for fullt siden fredag. Så dette ser bra ut, og jeg er positiv i forhold til åpningsdatoen vi har satt 1. desember, sier daglig leder Bjørn Halvor Roalstad.

ÅPNER 1. DESEMBER: På Gautefall er snøkanonene i gang, og man håper å kunne åpne 1.desember. Foto: Gautefall Alpinsenter Hvor mange bakker som da vil åpnes er mer usikkert.

— Akkurat hvor mange nedfarter som vil være åpen da tør jeg ikke si, men at vi skal ha noen åpne har jeg god tro på med tanke på værprognosene fremover, forteller han.

Bjørnestad

  • Det er for tidlig å begynne med å kjøre snøkanoner her. Det koster mange penger å ha de i gang, og vi kan jo risikere at det regner vekk, forteller driftsleder Inge Rune Samslått.

Han tør ikke love noe med tanke på åpning.

— Vi vet ikke når bakken åpner, det bestemmer været fremover, forklarer han.

Ådneram

  • Vi kjørte snøkanonene i fjorten timer i natt. I tillegg har vi ti centimeter med natursnø, så det begynner å bli hvitt i bakkene, sier daglig leder Ånen Ådneram.

NATURSNØ: Ved Ådneram har de ti centimeter med natursnø, i tillegg er snøkanonene i gang. Foto: Ånen Ådneram Han vet ikke sikkert når de åpner bakkene.

— Håpet er at vi kommer i gang før jul, noen nøyaktig dato har jeg ikke, forteller han.

Fidjeland

  • Det er været som bestemmer når vi åpner. Akkurat nå kjører vi bare snøkanonene for fullt, og legger snøen i hauger så det kan holde seg, opplyser daglig leder Torbjørn Tjensvold.

NÆRMER SEG: Snøkanonene er i full gang ved Fidjeland, og sesongen nærmer seg. Foto: Fidjeland skitrekk Han vet ikke når anlegget åpner, men noe er på gang.

— Det er tydelig at det begynner å nærme seg noe nå, sier han.

Eikerapen

  • Vi har ikke startet snøkanonene enda. Vi vil vente til temperaturen holder seg litt mer stabilt på minussiden, sier daglig leder Finn Olaf Hauge.

Anlegget åpner så fort snøen er på plass.

— Det er været som bestemmer når vi åpner. Så fort det kommer nok snø åpner vi opp. Vi bruker ikke mange dagene for å komme igang, forklarer han.

Hovden

  • Vi begynte å kjøre snøkanonene her på fredag, natt til lørdag. Så startet vi opp igjen på mandag. Temperaturen er helt marginal, men vi regner med å kjøre de frem til torsdag. De har jo meldt litt mildere temperaturer i helga, forteller daglig leder Tom Kvinlog.

LAGER SNØ: Anne Blix Grimestad ved Hovden Skisenter gleder seg over at det nå er nok kuldegrader på Hovden til å lage snø. Foto: Johs Bjørkeli Skitrekket åpner kanskje 24 november.

— Vi har satt åpning til 24. november. Slik det ser ut nå vil vi da åpne et skitrekk og en bakke, men det er jo været som bestemmer, sier han.

Dersom de klarer å åpne 24. november, vil det kun være åpnet i helgen frem til 5. desember. Etter det vil de begynne med å ha åpent hele uken.

Brokke

  • Snøkanonene har vært i gang i tre døgn her oppe nå, og vi regner med å fortsette med å kjøre dem i to døgn til, sier daglig leder Jan Wojtaszek.

NESTE HELG: PÅ Brokke vil man kanskje åpne bakkene for publikum allerede neste helg. Foto: Jon David Junge På Brokke vil de kanskje åpne allerede til helgen.

— Fortsetter det på denne måten åpner vi kanskje for publikum allerede neste helg. For aktive vil vi prøve å åpne den øverste delen av alpinanlegget til helga, men alt dette er selvfølgelig veldig avhengig av været, forteller han.

Ljosland

— Vi registrerer at det er minusgrader om nettene, men vi gjør ikke noe i forhold til å produsere snø på grunn av at vi venter plussglader neste uke. Vi avventer for å prøve å treffe en optimal periode. Det optimale er om bakken kan være frossen før vi setter i gang med snøkanonene, sier Oddmund Ljosland.

Han håper på en god romjul.

— Vi er ydmyke mot vær og vind, men håper at vi kan være klare til jul. Det hadde vært gledelig med en god romjul med tanke på skiaktiviteter, forteller han.

Tveit

Tveit skisenter i Kristiansand har dette året kjøpt inn fire nye snøkanoner, i tillegg til de tre de hadde fra før. Dermed vil det være mulig å legge snø i den 450 meter lange bakken på betraktelig kortere tid enn tidligere.

— Vi har ikke begynt produksjonen ennå, men vi vil komme i gang fra 1. desember dersom været tillater det. Vi kunne begynt i dag, men vi tror ikke at været vil være stabilt nok fremover, sier Anders Hodne, leder i Tveit skisenter.

Vrådal

I dag ble snøkanonene startet for første gang. Disse vil fortsette å gå så lenge det er minusgrader.

Åpningsdato her er satt til 1. desember og man håper på å kunne klare det.