HOVDEN: — Det anlegget vi har i dag er i hvert fall ikke mer enn passe bra. I tillegg må vi bruke vann fra Hartevann, og det er foreløpig altfor varmt. Med dagens anlegg sliter vi derfor med å få lagt nok kunstsnø til at man kan gå langrenn her oppe, sier langrennsansvarlig ved Hovden Skigymnas, Micke Pålsson.

Hans elever har denne uken rømt landsdelen og trener nå ved Sjusjøen i Hedmark.

Medeier ved Hovden Høyfjellshotell, Tarald Nomeland, opplever at også turistene velger andre steder når de vil gå på ski.

— Det er et problem for næringen at kommunen satser alle pengene på de fire vintermånedene fra desember til mars, mens man neglisjerer potensielt gode måneder som oktober og november, måneder da folk kan finne kunstsnø andre steder, sier han.

Problemet er altså et middelmådig snøkanonanlegg.

— Det vi har nå har snart vært i bruk i ti år. Skal vi klare å legge snø i lysløypene like tidlig som Sjusjøen og andre norske vintersportssteder må det nok investeres i nytt anlegg. Det koster imidlertid, og vi må fort opp i rundt fem millioner kroner, sier Olav Mandt, som sitter både i Bykle kommunestyre og styret i Hovden Skigymnas AS.

Inntil nytt anlegg er på plass, alternativt at man finner måter å hente vann på fra langt kaldere Otra, risikerer både næringen og skigymnaset på Hovden å bli hengende etter sammenlignet med andre.

Når de beste løperne fra Agder og Rogaland skikrets kommer på treningssamling til helgen, er det bare så vidt det er løyper å gå i.

— Vi jobber dugnad hver natt nå, og vi tror vi skal få preparert 1,5 kilometer. Men situasjonen er selvsagt ikke optimal, sier Micke Pålsson.

Per Arne Nilsen i skikretsen er ikke tilfreds.

— Det må gjøres noe, slik at ikke regionen kommer i bakleksa i forhold til andre steder. Nå skal vi opp med 70 aktive til helgen, men vi kunne endt opp med å måtte avlyst hele turen, sier han.