KRISTIANSAND: — Innbruddene er godt planlagt, og de tar seg inn i soner hvor alarmene ikke blir utløst, sier leder for etterretning hos Kripos, Ole Petter Ekhaugen.

Han er svært overrasket over hvor god kunnskap bandene har til alarm- og sikkerhetsanlegg i norske butikker.

— Vi er forundret over dette. De har god kunnskap om alarmene, hvordan de fungerer og hvordan de skal unngå å utløse dem. I enkelte tilfeller kalkulerer de også med at alarmene blir utløst, og beregner hvor lang tid de har på å gjennomføre innbruddene, sier Ekhaugen.

Fvn.no har gjennom samtale med Kripos laget denne oversikten over hvordan bandene jobber.

Slik går bandene fram:

Rekognosering:

Tyvene oppsøker butikken i forkant av brekket for å kartlegge de beste fluktveiene, finne ut hvor alarmsensorene er plassert, hvor det er lettest å ta seg inn i bygget og hvor de lettest omsettelige varene befinner seg.

Slik tar de seg inn:

Tyvene tar seg som oftest inn gjennom vegger og tak for å unngå alarmsensorer. Butikkene har ofte utløsermekanisme i vinduer og dører, men glemmer å tenke på vegger og tak. Ved enkelte anledninger har tyvene brukt biler til å knuse inngangspartiet.

Tyvegods:

Tyvene vet eksakt hvilke varer de er ute etter i elektronikkbutikker. Som regel lett omsettelige varer som mobiltelefoner, mp3-spillere, spillmaskiner osv. Bandene velger ofte butikker med stort vareutvalg.

Vaktposter:

Mens tyvene stjeler varer, har banden plassert ut vaktposter som observere veiene til butikken. Dermed kan vaktene varsle tyvene når politiet og vaktselskap er på vei. Brekkene gjennomføres ofte på steder hvor politiet har lang utrykningstid.

— Som regel er det mellom tre og fem personer som gjennomfører innbruddene. De har en sjåfør, noen vaktposter, mens resten er inne i butikken, sier Ekhaugen.

Mobile bander:

Etter å ha gjennomført tyveri i en region, forflytter tyvene seg ofte til andre steder i landet, som ligger langt unna forrige åsted.

Salg av varer:

Tyvegodset blir angivelig smuglet ut av landet i større eller mindre forsendelser, og gjerne solgt på det illegale markedet i Øst-Europa.