KVINESDAL: 28 millioner kroner har det kostet å sikre de enorme sanddeponiene som ligger igjen som et monument over 88 års gruvedrift på Knaben. Da daværende miljøvernminister Erik Solheim under sitt besøk i gruvebyen i august 2009 lovte penger til sikringsarbeidet, hadde Kvinesdal kommune kjempet i 19 år for å få staten til å betale. Selv bidrar kommunen med tre av millionene, men får da også finansiert turløyper og parkeringsplass for dagsturister.

– Vi har tro på at arbeidet som nå er gjort skal være tilstrekkelig for at sanden blir liggende på Knaben, og ikke lenger blir ført nedover de fiskeførende vassdragene Kvina og Litleåna, sier prosjektleder Geir Netland for erosjonssikringsprosjektet på Knaben.

Prosjektleder Geir Netland for erosjonssikringsprosjektet på Knaben. Foto: Torbj rn Witz e

I tillegg til å stoppe sandflukten nedover vassdraget, har det vært viktig å sikre sandbankene som i perioder har hatt konsistens som kvikksand og utgjort fare for turgåere.– Det vi enkelt sagt har gjort er å flytte store mengder sand fra deponiet som tidligere lå delvis lå under vann, og grave dreneringsbrønner og kanalsystemer i det andre deponiet, sier Geir Netland.

Etter at et 200 dekar stort sanddeponi nå er lagt under vann, er det "bare" 300 dekar som nå er synlig for allmennheten. Geir Netland sier at det på grunn av sandflukt med vind også har vært diskutert å prøve å så til deler av dette området med gress.

Kommunen har sendt invitasjon til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, som de håper har anledning å åpne det store miljøprosjektet i løpet av høsten.