FLOTASJON: Her skilles molybdenet fra gråstein blant annet ved at det tilsettes et såpelignende skum og luft. Foto: Torbjørn Witzøe

KVINESDAL: – Vi har i flere år jobbet for å få levere Knaben-molybden som et høykvalitets nisjeprodukt til bruk i fremstilling av friksjonsmateriale, blant annet bremseklosser, til bilindustrien og smøremiddel. Det betyr at vi kan få bedre betalt, og kan starte opp igjen utvinningen i langt større skala enn tidligere, sier daglig leder Andreas Sigersvold i Knaben Molybden AS.

På grunn av lave molybdenpriser etter finanskrisen, produserte det lille gruveselskapet fra 2010 bare for lager, og har i år ikke hatt aktivitet i dagbruddet i det hele tatt.

Det var i 2006 at bergingeniør Andreas Sigersvold sammen med industrigründer Einar Øgrey etablerte gruveselskapet, og året etter startet prøveproduksjon i de gamle molybdengruvene på Knaben. Næringsdepartementet ga i fjor selskapet ordinær driftskonsesjon.

– Jeg har tro på at vi med helårsdrift skal kunne produsere mellom 250 og 300 tonn årlig. Tidligere har vi på grunn av store snømengder i dagbruddet ikke hatt produksjon i vintermånedene, sier Andreas Sigersvoll.

Han regner med at produksjonen kan komme i gang igjen før jul, men om snøen skulle komme tidlig, kan det bli først til våren 2013. På verdensbasis blir det årlig produsert 250.000 tonn molybden, men bare 3000 tonn av denne er av en så høy kvalitet at den kan benyttes til produksjon av smøremiddel og bremsklosser. Dermed kan det lille gruveselskapet i Kvinesdal komme til å levere opp mot 10 prosent av dette nisjeproduktet.

Under prøvedriften hadde Knaben Molybden tre-fire mann i arbeid. Det kan nå bli dobbelt så mange.

Tung start

Fædrelandsvennen skrev i fjor høst at Knaben Molybden etter flere år med underskudd trengte frisk kapital for å kunne starte permanent gruvedrift, og i den forbindelse prøvde å få på plass en ny eierkonstellasjon.

– Familien Øgrey eier fremdeles 50 prosent av aksjene og jeg de resterende, men vi er åpne for å få andre med på eiersiden, sier Andreas Sigersvold.

Flere leter

To andre selskaper har fått konsesjon for å lete etter molybden på eller rundt Knaben. Det ene som er australsk, har gjort flere funn av høyverdig molybden. De totale forekomstene var imidlertid for små til at selskapet som baserer seg på storskaladrift, vil søke om utvinningstillatelse.

– Siden vi benytter de gamle gruvesjaktene til å deponere malmen etter å ha tatt ut molybdenet, får vi både en kostnadseffektiv og miljøvennlig produksjon. Under prøvedriften har vi heller ikke fått mange klager fra eiere av hytter og fritidshus på Knaben. Jeg tror mange synes det er gøy at det igjen er aktivitet i de gamle gruvene, sier Andreas Sigersvold.

Spennende historie

Før oppstart i 2007, var det gruvedrift på Knaben fra 1885 til 1973. Under krigen ble molybden brukt i panservogner, og den tyske okkupasjonsmakten stasjonerte 1000 soldater på Knaben for å vokte gruvedriften. To allierte bombetokter stoppet i 1943 gruvedriften i flere måneder.