Gimle Aldershjem var i drift fram til 2010. I dag brukes den 2500 kvadratmeter store bygningen som hjem for flyktninger. Foto: Vegard Damsgaard
Gimle Aldershjem var i drift fram til 2010. I dag brukes den 2500 kvadratmeter store bygningen som hjem for flyktninger. Foto: Vegard Damsgaard

— Morgendagens studentboliger har flere funksjoner, så som kollokvierom og foredragsrom. I og med at eiendommen ligger på aksen mellom universitetet og Kvadraturen ønsker vi en dialog om studentenes behov, opplyser daglig leder Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS.

Kristiansand kommune la ned driften ved Gimle Aldershjem i 2010, og flyttet beboerne til ny adresse på Presteheia. I dag er Gimleveien 28 leid ut til flyktningmottak.

Forlangte 14 mill.

Bystyret vedtok i fjor å opprette et offentlig-privat eiendomsselskap (OPS) som skal utvikle eiendommen. På den måten ønsker kommunen å trekke veksler på privat kompetanse og kapital.

— Vi ønsker å bidra til utvikling av universitetsbyen, og har sett på hvilke eiendommer som kan egne seg. Da er dette et naturlig valg, opplyser eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Tomta til bygningen er på halvannet mål. Grøntarealet på nedsiden skal bestå. Foto: Vegard Damsgaard

Nå er Oksøy Eiendom tildelt en dominerende eierpost i selskapet (60 prosent), mot at de har lagt på bordet drøyt 14 millioner kroner og noen gode ideer om hva aldershjemmet bør vike for. — Vi ser vi for oss 40-50 boenheter på rundt 40-55 kvadratmeter. Studentene krever god standard i dag, så dette blir bygd ordentlig, påpeker Arild Skeie.

Bystyret vedtok i høst utviklingsplanen for universitetsbyen Kristiansand fram til 2040, laget av arkitekter fra København.

Planlegger riving

I byanalysen rettes hovedinnsatsen mot forbindelsen mellom Kvadraturen og Gimlemoen, via Lundsbroa og Oddemarka. Planer i området må ta hensyn til analysen, som maner til urbanisering og tilrettelegging for studentliv langs aksen.

Det kan ofte være dyrere å rehabilitere enn å bygge nytt.

Gimle Aldershjem er første prosjekt ut. Lund Torv og Kongens gate skole er også nevnt blant aktuelle kandidater for studentfortetting.

Bygninger fra 1950-tallet er vonde å tilpasse dagens bygningskrav, mens verneverdien er lav, så alt tyder på at aldershjemmet ikke har så mange år igjen.

— Det kan ofte være dyrere å rehabilitere enn å bygge nytt. Vi drar med oss mye erfaring med både konsept og målgruppe fra Kasernen til Gimle, forklarer Oksøy-sjefen, som eier selskapet (30 pst.) sammen med Rune Iversen (30 pst.) og Per Arne Kjøstvedt (40 pst.).

Kasernen og St. Josephs

- Blir boligene klausulbelagt, altså kun for studenter?

Arild Skeie, daglig leder i Oksøy Eiendom, fotografert foran Kasernen ved en tidligere anledning. Her bygger de 60 ungdomsboliger. Foto: Vegard Damsgaard

— Avhengig av markedet kan det være skummelt å båndlegge for en gruppe, man kan for eksempel få en situasjon der studentsamskipnaden vil bygge enda flere leiligheter selv, svarer Skeie.Reguleringsarbeidet starter nå, med antatt byggestart om ett til tre år. Primært tenkes det salg, men utleie kan også være aktuelt.

Oksøy står også bak totalrenoveringen av Kasernen, Forsvarets tidligere hovedkvarter fra 1913 i Kvadraturens sørøstlige hjørne.

Drøyt 100 millioner kroner bruker de på 60 leiligheter, p-kjeller med 100 plasser og park. Nærmere 40 av enhetene er reservert, og innflytting blir til sommeren.

Flere sykehjem er pensjonert de siste årene. I forrige uke vedtok byutviklingsstyret reguleringsplanen for gamle St. Josephs, som skal bygges om til 83 mindre boliger for studenter og yngre beboere i regi av HSH Utvikling AS.