Lars Erik Lyngdal (bak t.v.) og Tor Mjaaland i Oddersjaa har inngått samarbeid med Spring, her representert med styreformann Stig Robertsen samt langrennstrenerne deres Andreas Mjåland (foran t.v.), Anstein Mykland og Morten Horn Elieson. Foto: Tore André Baardsen

— Oddersjaa har innsett at voksne skiløpere er kravstore, og at vi ikke har ressurser til å støtte dem fullt ut. Samtidig har vi sett at Spring har klart å gi dem et godt tilbud. Med basis i det slår vi nå sammen deres gruppe med vår, sier Tor Mjaaland, daglig leder i Oddersjaa.

— Vi ønsker å samle alle de private gruppene som har poppet opp de siste årene, sier Lars Erik Lyngdal, styreleder i Oddersjaa.

- Vi utfyller hverandre

Avtalen innebærer at alle voksne skiløpere i Oddersjaa som ønsker å benytte seg av tilbudet også må betale medlemskap i treningssenteret Spring, og alle voksne skiløpere som vil bli medlem i «Team Spring Ski» blir også automatisk medlemmer i Oddersjaa.

Idretten har ingenting imot et samarbeid med kommersielle aktører. (...) Men her stusser jeg over ulike pakkeløsninger.

Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets

En vinn-vinn-situasjon, skal vi tro Stig Robertsen, styreformann i Spring.

— Det hyggeligste er at vi utfyller hverandre på dette med voksenidrett. Vi har behov for å samarbeide med en etablert skiklubb og de har behov for oss for å få det tilbudet de etterspør, sier Robertsen.

Skigruppa i Spring har 40-60 stykker som trener jevnlig med dem, mens Oddersjaa har rundt 20 voksne skiløpere som trener sammen.

— Vi håper at terskelen for å begynne nå skal bli lavere enn før denne avtalen, sier Lyngdal.

Oddersjaa kan tjene penger

Avtalen innebærer fire fellestreninger i uka der Oddersjaa skal stå for én av dem mens treningssenteret skal stå for de tre øvrige. Blant trenerne til Spring er den tidligere skiskytteren Andreas Mjåland og den tidligere skiskytteren og juniorlandslagstreneren Anstein Mykland.

I avtalen ligger det også en mulighet til å tjene penger for den 139 år gamle klubben.

Lars Erik Lyngdal (bak t.v.) og Tor Mjaaland i Oddersjaa har inngått samarbeid med Spring, her representert med styreformann Stig Robertsen samt langrennstrenerne deres Andreas Mjåland (foran t.v.), Anstein Mykland og Morten Horn Elieson. Foto: Tore André Baardsen

— Hvis vi genererer et gitt antall medlemmer til senteret, så får vi en pengesum, sier Mjaaland.- Er det uproblematisk for en tradisjonsrik klubb som Oddersjaa å inngå avtale med en kommersiell aktør?

— Vi har vært gjennom en prosess med gode diskusjoner. Men et enstemmig styre og hele trenerapparatet velsigner dette, sier Tor Mjaaland, og legger til:

— Vi ser på dette som en måte å modernisere klubben på.

- Vi flytter ikke fokuset fra barn

Lyngdal ser avtalen i sammenheng med utviklingen i samfunnet der stadig flere voksne strømmer til treningssentrer - og ikke til idrettsklubbene - når de skal trene.

— Det har poppet opp en rekke treningssenter de siste årene. Vi kunne valgt å overse dem. I stedet har vi valgt samarbeid, sier Lyngdal - som understreker at avtalen kan sies opp til våren.

Det har poppet opp en rekke treningssenter de siste årene. Vi kunne valgt å overse dem. I stedet har vi valgt samarbeid.

Lars Erik Lyngdal, styreleder i Oddersjaa

Avtalen innebærer også at de yngre løperne i Oddersjaa får tilgang til treningssenteret - uten at kontingenten har økt.

  • På denne måten kan vi drive opplæring innendørs. Det er en fordel slik langrenn har utviklet seg der balanse og koordinasjon har blitt stadig viktigere, sier trener Jarle Ausland.

— Men avtalen skal ikke flytte fokuset vårt bort fra de 120-150 barn og unge som vi har i klubben, understreker Lyngdal.

Idrettskretsen skeptisk

Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets, stusser over deler av avtalen når Fædrelandsvennen gjør ham kjent med den.

— Idretten har ingenting imot et samarbeid med kommersielle aktører så lenge samarbeidet foregår på idrettens premisser. Men her stusser jeg over ulike pakkeløsninger. I utgangspunktet skal alle medlemmer i et idrettslag ha samme rettigheter og plikter, noe ikke de medlemmene som bare betaler vanlig kontingent i Oddersjaa nå har, sier Larsen.

— Selv om dette kun gjelder voksne?

— Et medlem er et medlem. Om det er 12 eller 50 år skal de ha samme rettigheter og plikter.

Han reagerer også på at det kun er forankret i et styrevedtak.

— Dette er en så prinsipielt viktig sak som burde vært årsmøtebehandlet, sier Larsen.