KRISTIANSAND: — Vi sier vi skal ha en mangfoldig og pulserende kulturby. Vi kan ikke bare si det, vi må gjøre det også. Det må ikke bare bli ord, sier Alason, som mener kunstkafeer absolutt bør få skjenkebevilling.

— Kulturbyen må være mye mer enn et gigantisk byggverk på Silokaia. Kulturen må ut i nærmiljøet. Kunstkafeen og kaffebaren til Sol Nodeland på Lund er et ypperlig eksempel, mener han.

Ap stemte mot å gi Nodeland skjenkebevilling i formannskapet onsdag. Varaordfører Mette Gundersen sier partiet egentlig er for, men at riktig rekkefølge først er å endre reglene, så innvilge etterpå. Reglene sier at skjenking ikke skal skje i boligområder (en leilighetsblokk bygges på nabotomta til Sol Nodeland). Dessuten skal ikke skjenkerett utvides til nye bransjer og næringer.

— Nei, punkt en er å gi Sol Nodeland bevilling, slik at hennes virksomhet kan leve. Så endrer vi regelverket etterpå. Hvis kunst og kulturtiltak ikke kan få skjenkerett, er noe helt galt. Vi må også se hver sak for seg, så det er helt ok å innvilge, sier Alason, som også reagerer på at ankesaken i formannskapet bare ble avvist der og da.

— Formannskapet kunne for eksempel sendt saken på høring til kulturstyret. Denne saken er viktig kulturpolitisk, mener han.

For Abullahi Alason handler det om i praksis å skape den mangfoldige byen mange snakker om.

-. I Køln har de kunstkafe med skjenkerett i kjelleren på Kølnerdomen, like ved er diskotek for lesbiske. Da snakker vi mangfold og by for alle. Dit skal vi – at vi har tilbud for alle – ikke bare i Kvadraturen. Opplevelsesindustrien og kulturen må også ut i bydelene, i nærmiljøene, sier Alason.

Siden Pensjonistpartiets representant Helge Refsnes også har varslet at hans parti vil snu, og Miljøpartiets Hans Peter Horve også vil gi skjenkebevilling, er Sol Nodeland nå meget nær å få flertall for sin sak i bystyret.