— Norge er ikke i en spesielt stor økonomisk krise, men på Sør- og Vestlandet har vi helt spesielle utfordringer. Og vi må ha både regionale og nasjonale tiltak for å få til omstilling i olje- og gassindustrien i landsdelen, sier Furre, som er fylkesleder i Vest-Agder Høyre og ordførerkandidat i Kristiansand.

Arne Thomassen mener gjenvinning av oljeplattformer kan skape vekst på Sørlandet. Foto: Kjartan Bjelland

Torsdag fikk vi den tøffe beskjeden om oppsigelsene i NOV. Vi må gjøre alt vi kan for at næringen skal få hjelp til omstilling samt nye markeder å gå inn i, sier Thomassen, som er ordfører i Lillesand og fylkesleder i Aust-Agder Høyre.Når statsminister Erna Solberg kommer til Vest-Agder neste søndag håper de to høyretoppene at hun har med svar på brevet de sendte til olje- og energiministeren, næringsministeren og statsministeren onsdag.

Eydehavn eller Farsund?

— Vi må gjøre vårt lokalt. Det kan vi, blant annet, gjøre ved å finne en egnet fjord eller industriområde hvor oljeinstallasjoner kan tas i land og demonteres. Dette kan skape arbeid - og det er et stort marked i fremtiden, sier Furre, og viser til at det kun er i Vats i Rogaland et slikt anlegg finnes i Sør-Norge i dag.

Harald Furre håper på en blomstrende fremtid for Node-bedriftene på Sørlandet og ber statsministeren blant annet gjøre noe med restoljen i stengte oljefelt. Foto: Heida Gudmundsdottir

Furre nevner Farsund-/Lyngdal-området som en mulig lokalisering. Thomassen tenker Eydehavn passer ypperlig.De to vil også at regjeringen så fort som mulig endrer skattereglene slik at modne oljefelt blir lønnsomme å ta ut restolje fra.

— Dette krever oljenæringen også. Vi snakker om oljefelt som fases ut, men hvor det er olje igjen som i dag er ulønnsom å ta opp. Det er tidskritisk å utvinne disse ressursene før infrastruktur fjernes eller settes ut av drift. Alle vil tjene på at vi tar den opp. Da bør skatte- og avskrivningsreglene tilpasses så vi får til det. For sørlandske bedrifter er dette et viktig marked, sier Thomassen.

300 milliarder

Direktør i Norsk olje og gass, Karl Erik Schjøtt Pedersen, har krevd det samme. Han snakker om ekstraverdier på 300 milliarder kroner.

— Regjeringen må også komme opp med nye regler for plugging av stengte oljefelt. I dag blir felt liggende uten å plugges. Det trengs teknologiutvikling og samarbeid for å få ned kostnader. Dette er et stort, nytt marked for teknologibedriftene i Node på Sørlandet, sier Furre.

De to høyretoppene har også en rekke krav for å fremme omstilling. Alle krav er formulert etter det store møtet med Node 10. august og etter at Høyre i Agder har hatt møter med flere statsråder og ordførerkandidater.

Sørlandslaben

De krever Sørlandslaben fullfinanisert, de krever atKjevik klargjøres for godshåndtering, at Telemark og Agder får et nytt såkornfond, at bevilgningene til etablererstøtte og tilskudd til etter- og videreutdanning økes.

Furre og Thomassen krever også at aldersgrensene i Lånekassen endres til pensjonsalder. I dag får du mindre i studielån hvis du er passert 45 år.

De krever også at egenandelen settes lavere enn dagens 50 prosent for bredrifter som setter i gang forskningsprosjekter.

Fornøyd Node-leder

Node-leder Anne-Grete Ellingsen sier det kan skapes mange arbeidsplasser på Sørlandet hvis vi satser på å demontere oljeplattformer.

— Det er snakk om gjenvinning, miljøsanering, demontering og store operasjoner. Satser Sørlandet på det, kan mye skapes. Jeg kan ikke angi et tall, men det er mange arbeidsplasser. Dette er et stort fremtidsmarked, sier Ellingsen.

Hun er fornøyd med at Høyre i landsdelen nå fremmer en rekke forslag og krav overfor regjeringen.

— Både plugging og tiltak for å få opp restolje gir store muligheter for Node-bedriftene og Sørlandet. Dessuten er det bra for landet, sier Ellingsen.

Hun er også glad for alle de andre tiltakene som foreslås.

— Disse nye markedene trenger mye teknologiutvikling. Nå er tiden for å gjøre det, sier Ellingsen.