— Frp har lenge ment at staten bør betale for eldreomsorgen, slik at alle med pleiebehov sikres et like godt tilbud uavhengig av økonomien i kommunen de bor i. For oss lokalpolitikere vil det være en befrielse å slippe å måtte velge mellom kutt i skolebudsjettet og nedleggelse av sykehjemsplasser, sier Stian Storbukås.

Lokker med penger

I regjeringserklæringen ble det åpnet opp for at kommunene kan søke om å bli med i en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen. Regjeringen lokker med inntil 25 millioner kroner i årlig ekstra tilskudd i tre år til hver av de 20 kommunene som deltar i prøveordningen.

— Jeg vil absolutt anbefale Kristiansand å søke. Selv for en kommune av Kristiansands størrelse bør inntil 75 millioner i ekstra tilskudd over tre år være en gulrot, sier Bård Hoksrud.

Vil koste mer

Fremskrittspartiets eldrepolitiske talsmann på Stortinget tror statlig finansiering av eldreomsorgen totalt sett vil koste mer for storsamfunnet, siden flere kommuner med svak økonomi i dag ikke gir et fullgodt tilbud til sine eldre og pleietrengende.

— Ingen stiller spørsmål ved om en kommune har råd til skoleplass til alle seksåringene. En slik lovpålagt rettighet om sykehjemsplass for eldre som har behov for det, burde være like selvfølgelig, sier stortingsrepresentanten fra Telemark.

Høyre avventende

Høyres ordførerkandidat, Harald Furre, mener statlig finansiering av eldreomsorgen vil være en stor omlegging som det ikke vil være enkelt å gjennomføre parallelt med kommunereformen.

— Vi får vurdere forslaget når det kommer, men i utgangspunktet er jeg avventende til å søke om å bli med på en slik prøveordning. Trenden i dag er jo at kommuner overtar statlige oppgaver og ansvar og ikke motsatt, sier han.

Ordførerkandidat Jørgen Kristiansen (KrF) vil ikke avvise forslaget, men understreker samtidig at Kristiansand har en både god og rimelig eldreomsorg.

- Ikke behov

Helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli mener ikke Kristiansand har et særskilt behov for å prøve ut en ny finansieringsmodell. Hun viser til at de er den storbyen som har den klart mest kostnadseffektive eldreomsorgen. Den er basert på en velfungerende modell for innsatsstyrt finansiering for både sykehjem og hjemmebaserte tjenester.

Lillesand vil søke

Lillesand er blant kommunene som kommer til å søke om bli en prøvekommune.

— Hos oss er det et klart flertall i bystyret for å søke om å bli med. Jeg tror det vil være moro å prøve ut dette og være åpne for nye muligheter, sier ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand.