Doris Paulsen er en av mange brukere som ikke har vært innom institusjon, til tross for lårhalsbrudd og at hun nærmer seg 90. Hun har mottatt all hjelp hjemme.

— Dette er nok en type bruker som hadde vært på vei inn på en institusjon hvis hun hadde bodd i en annen kommune. Men her får hun bo hjemme, sier helseminister Bent Høie (H).

Han deltar i Høyres valgkamp og besøkte Paulsen i leiligheten på Tangen i Kristiansand på onsdag.

— Jeg var på sykehus i tre dager, og da jeg kom tilbake, sto de klar med et tilbud med det samme. De har vært helt fantastiske, fortalte Paulsen.

Best

Det er gjennomført en rekke undersøkelser som viser hva de største norske kommunene får tilbake for skattepengene de bruker. Mens Kristiansand bruker mest på skole og får de dårligste resultatene, er altså situasjonen den stikk motsatte innen pleie- og omsorg.

En ny undersøkelse som kom denne uka, viser at Kristiansand er den norske storkommunen som driver den mest effektive pleie- og omsorgssektoren (se fakta).

Ifølge rapporten fra Pwc kunne Stavanger ha kuttet sine utgifter med 500 millioner kroner om de drev på samme nivå. Eldre som bor hjemme i stedet for på institusjon, er en viktig forklaring.

— Det er mye rimeligere enn å sende dem på institusjon, og for de eldre er det mye bedre å få bo hjemme, sier Wenche Pedersen Delhi, helse og sosialdirektør i Kristiansand.

Advarer

De store utgiftene til pleie og omsorg kan velte økonomien i en rekke norske kommuner hvis ikke noe gjøres. Bare i Kristiansand vil økningen være på 176 millioner de kommende fem årene hvis man fortsetter på samme nivå som i dag.

Helseminister Bent Høie advarer norske kommuner mot å fortsette som i dag. Det vil si å sende eldre på institusjon i stedet for å gi hjelp hjemme.

— Noe av problemet er at man ikke satser nok på kompetanse og ikke setter inn innsats tidlig. Det fører til flere på sykehjemmene, og stort press på ansatte og institusjonene.

— Hva vil konsekvensene av det bli?

— Da får man misfornøyde brukere og strammere økonomi, og man klarer ikke å håndtere de oppgavene man skal ta seg av. Et godt eksempel er Trondheim, sier Bent Høie.

Trondheim har blitt trukket fram som et eksempel på dårlig eldreomsorg med mange avvik på sykehjemmene og eldre som må flytte langt for å få plass.

Vekst

I undersøkelsen fra Pwc kommer Kristiansand også godt ut på grunn av en god organisasjonskultur og god ledelse.

Wenche Pedersen Delhi varsler at stadig flere må få hjelp hjemme hvis Kristiansand skal klare å håndtere veksten i antall eldre. Veksten blir sterkere i Kristiansand enn i resten av landet, viser en rapport som kom i mai.

Den viser også at om man bruker samme kriterier for tildeling av sykehjemsplasser som i dag, trengs det 1250 plasser. Det er dobbelt så mange som i dag.

— Vi trenger en økt satsing på hjemmebaserte tjenester for at dette skal være bærekraftig. Hvis ikke er ikke dette bærekraftig. Vi kan ikke ha den samme andelen på institusjon som vi har i dag, sier Wenche Pedersen Delhi.

- Må være årvåken

Selv om skole er en viktig sak i valgkampen, kan det bli pleie og omsorg som får den største økningen når pengene skal fordeles

— Dette er jo politikernes dilemma. Skole er viktig, kultur er viktig og byutvikling er viktig, men det mest basale er helse. Om du er skolepolitiker eller kulturpolitiker, må du ikke miste det av syne, sier Hans Otto Lund, helsepolitiker og gruppeleder i Høyre.

Han mener det ikke er opplagt at Kristiansand vil gjøre det like bra som nå.

— I dag er vi den kommunen som driver mest fornuftig og med minst kostnader, men på en måte som gjør at brukerne er tilfreds. Men vi må passe på at det vedvarer, så her må man være veldig årvåken.

Han mener kommunen ikke vil klare seg uten mer penger fra staten.

— Jeg mener det er opplagt. Vi har en sterkt voksende befolkning av eldre. Når de blir over 90, blir behovet stort.