LYNGDAL: — Det er synd å si det, men jeg tror ikke vi når frem, men nå må noen våkne opp, oppfordrer Westlund over telefon til fvn.no.

En tydelig preget Westlund ønsker å fortelle om episoden for å sette fokus på de dårlige veiene i Norge og ulykkene det medfører.

Han var en av flere som kom kjørende innerst i Lenefjorden like etter ulykken da trafikken stoppet opp. Han skjønte utfra kødannelsen at det måtte være snakk om en alvorlig ulykke. Etter å ha blitt vinket forbi ulykkesstedet kjørte han et par km opp bakken da han fikk øye på noe som skulle skremme vettet av ham.

-Jeg så en trailer komme rett imot meg. Det regnet og traileren kom i stor fart og lå en meter over i mitt kjørefelt.

Westlund skjønte fort at føreren ikke hadde kontroll på trailerent. Han forteller at vogntoget skled i veibanen og deretter gikk det veldig fort.

-Jeg så for meg en frontkollisjon og tenkte: nå får jeg traileren midt i trynet.

Slapp unna

Til alt hell traff ikke traileren fronten på Westlunds bil. Derimot ble siden på bilen regelrett skrellet opp.

— Bilen hoppet og jeg kjente et trøkk i bilen, forteller Westlund, som skjelvende priste seg lykkelig over å være i live.

— Jeg trodde ikke det jeg var vitne til, sier en sjokkert Westlund.

For det stoppet ikke der. Traileren fortsatte ferden og traff også bilen som lå bak Westlund i siden før den kjørte inn i autovernet.

— Hadde det kommet en bil til bak, så hadde den vært knust, konstaterer Westlund.

Han forteller at autovernet ble ødelagt flere meter nedover der det ble truffet og at traileren ble stående på tvers av veien. Hengeren på traileren krenget ifølge Westlund så mye at det fikk skader på begge sider av førerhuset.

— Traileren hadde skader langs hele hengeren og på begge sider av førerhuset etter å ha smelt i meg, bilen bak og autovernet.

Føreren stakk fra stedet Og som om ikke Jan Erik Westlund og Helge Lie, som førte bilen bak, var tilstrekkelig sjokkert etter den skremmende hendelsen, så skjer det han ikke trodde var mulig.

  • Føreren av vogntoget bare stakk avgårde! Jeg trodde ikke det var sant, sier en himmelfallen Westlund.

— Her trodde vi at vi skulle få roet oss ned og få en oversikt oversituasjonen. Det er jo bare helt vilt, sier Westlund.

Westlund og Lie fikk umiddelbart stoppet en passerende bil, hev seg inn i bilen og ba føreren følge etter traileren.

De møtte imidlertid snart på kø den andre veien. Westlund og Lie gikk ut av bilen og løp sikksakk mellom de 10-15 bilene som dannet kø etter traileren. Traileren var da på vei til å bli klarert forbi det første ulykkesstedet av politiet.

— Vi ropte og skrek "stopp ham", til politiet, forteller Westlund, som med politiets hjelp fikk stoppet føreren. Føreren mistet førerkortet på stedet og ble brakt inn til politiet.

— Den ulykken satt en støkk i meg og har gjort noe med meg, forteller Westlund ettertenksomt.

Han har nesten ikke ord for veiens tilstand langs Lenefjorden.

— Veien er livsfarlig, den blir som en skøytebane når det er vått, det er et meget farlig område, det er svingete med mye uforsvarlig kjøring og dette området med flere er kritiske, slik jeg vurderer det.

Han er helt klar i karakteristikken av traileren han møtte på veien:

-Den var en bombe som rullet nedover veien.

Tenker på fører av varebil Hans tanker går i første rekke til føreren av varebilen som kolliderte.

-Mine tanker i saken går først og fremst til han som ble truffet. Vi var heldige, han var ikke det.

Han forteller at alle tankene har kommet i etterkant av hendelsen og at hendelsen har preget ham på mange måter.

— Jeg blir så forbannet over samfunnsutviklingen. Alt skjer så fort, men infrastrukturen som skal holde tritt med utviklingen kommer ikke.

Han ser med frykt på at flere slike hendelser vil kunne skje i nær fremtid.