KRISTIANSAND: — All virksomhet hos oss blir trolig lammet til over sommeren, sier daglig leder Trond Mellemstrand.

— Prøvene var positive og viser at hestene er smittet av kverke. Derfor opprettholdes kravet om restriksjoner, sier Gunn Kristin Osaland, seniorinspektør ved Mattilsynet i Vest-Agder.

I utgangspunktet var fire hester smittet, men Mellemstrand sier til fvn.no at det nå dreier seg om åtte hester. Restriksjonene skal opprettholdes i fire uker etter at siste hest er smittefri. Mellemstrand har mellom 35 og 40 hester, og regner seg sånn sett som heldig ved at ikke flere hester ennå er registrert smittet.

— Men kverke smitter lett gjennom dråpesmitte, så det kan fort ble flere, sier Mellemstrand.

Osaland forteller at en hest normalt er syk i to til tre uker etter at den er smittet, og det er en inkubasjonstid på seks til åtte dager fra hesten blir smittet, til symptomene kommer.

— Nei, dette er ille. Det er omtrent som om hele Start-laget fikk kusma en uke før seriestart. Vi har planlagt 140 nye på ridekurs, og rideleir til sommeren, men jeg tror ikke det blir noe av noe, sier Mellemstrand.

Seks personer er ansatt i hel- eller deltidsstillinger hos Hestmannen. Alle kommer til å beholde jobbene:

— Hestene trenger ikke mindre stell når de er syke, og de friske skal holdes vedlike, sier Mellemstrand.

I dag skal han i møte med forsikringsselskapet, og håper å komme til enighet om at dette er force majure, og at han vil få dekket tapene sine på den møten.

Ingen vet ennå hvordan hestene er smittet. To private hester ble først rammet, og siden har det spredd seg. Mattilsynet har kartlagt alle hester som har vært ut og inn hos Mellemstrand, og disse er varslet om smittefaren. Så langt er det ikke kommet tilbakemeldinger om andre som er smittet.

— Men i tillegg har private hester vært ute og konkurrert. Hvor de har vært og om de har smittet videre, det har jeg ikke full kontroll på, sier Mellemstrand.