ARENDAL: — Det må legges til grunn at begge har handlet forsettlig og i uberettiget vinnings hensikt, sa aktor Geir Magne Søfteland i sin prosedyre fredag formiddag.

Han ba derfor om at retten dømmer både Sandberg og Riibe til ett års fengsel. For Sandberg foreslo aktor at tre måneder av straffen gjøres betinget. For Riibe gjøres seks måneder betinget.

Sandberg og Riibe står tiltalt for grov økonomisk utroskap, samt brudd på aksjeloven og bokføringsloven. Politiet mener de har tappet Hovefestivalen AS for penger ved å overfakture for tjenester de leverte gjennom sitt eget selskap, Concept Communication AS.

- Tappet 1,9 millioner

Da tiltalen ble tatt ut mente politiet de hadde fakturert Hovefestivalen AS fem millioner kroner for mye. Dette beløpet er nå mer enn halvert.

På bakgrunn av det som er kommet frem under rettssaken mener påtalemyndigheten nå at det kun er 1,9 millioner som er overfakturert. Det er imidlertid tvil om enkelte andre utgifter. Beløpet kan dermed bli redusert ytterligere, dersom retten kommer frem til også disse utgiftene var berettighet.

Aktor mente beløpets størrelse er straffeskjerpende, men pekte også på formildende omstendigheter.

— Det er formildende at pengene ikke har gått i de tiltaltes lomme, men inn i Concept Communication, sa Søfteland.

Forsvarer ba om frifinnelse

Riibes forsvarer, Christian Hjort, mener det ikke foreligger noe grunnlag for å dømme verken Riibe eller Sandberg.

— Det er ikke ført noe bevis for at Riibe fakturerte for mye i vinnings hensikt. Hvis retten kommer frem til at det er overfakturert, kunne det kanskje vært grunnlag for en sivil tvist. Her er spørsmålet om hun skal straffes for å ha gjort dette. Det blir noe helt annet. Det samme kan sies for Sandberg. I denne saken har politiet tatt på seg spøkelsesbrillene, sa Hjort.

- Absurd og uforståelig

Både Sandberg og Riibe tok sterk avstand fra anklagene da de forklarte seg for retten mandag og tirsdag. I sin forklaring kalte Riibe tiltalen for absurd og uforståelig.

Sandberg stilte seg også uforstående til beskyldningene. Begge viste til at alle de ansatte i Concept C. som jobbet med Hove hadde arbeidet ekstremt mye for at festivalen skulle bli en suksess.

Les: - Vi dedikerte våre liv til Hove

De mente også at de i realiteten kunne tatt seg langt bedre betalt, men på grunn av festivalens dårlige økonomi fakturerte de kun et minimum.

— Det har vært lagt ned en betydelig større arbeidsmengde enn det budsjettet reflekterer. Skulle vi belaget oss på å føre timer hadde det blitt ekstremt dyrt for Hove, sa Sandberg i retten.

Flere av de ansatte har vitnet i løpet av rettssaken. Onsdag inntok Hove-gründer og bookingsjef Toffen Gunnufsen vitneboksen. I sitt vitnemål forsvarte han sine tidligere samarbeidspartnere.

— Hadde jeg følt at de svindlet firmaet jeg selv var medeier i, hadde jeg selvfølgelig sagt ifra. I vår bransje er vi helt avhengig av kundenes og sponsorenes tillit. Jeg ville ikke ha satt mitt gode navn og rykte i fare for å beskytte to svindlere, uttalte Gunnufsen til Agderposten onsdag.