FARSUND: – Det er nå snart ni måneder siden vindturbinene sto ferdige, og siden nyttår har anlegget vært i drift i over 99 prosent av tiden. Det er en god start og bedre enn ved mange andre norske vindkraftverk. Til tross for en periode med litt lite vind i vinter har den samlede produksjonen nesten vært som forventet, og stor nok til at vi har holdt budsjettet, sier Tom Hallan, driftsansvarlig for Fred. Olsen Renewables i Skandinavia.

Lista vindkraftverk ser dermed foreløpig ut til å nå sitt mål om å produsere 220 GWh, som tilsvarer strømforbruket til mellom 11.000 og 12.000 norske husstander eller samtlige beboerne i de fire største kommunene i Lister.

Vindkraftverket på Lista har i dag en fast lokal stab på fem medarbeidere som drifter og vedlikeholder anlegget. I tillegg leies det inn tjenester ved behov.

Utfordrende bygging

– Det var utvilsomt de topografiske utfordringene som var de største ved byggingen av vindkraftverket på Lista. På grunn av store høydeforskjeller ble det nødvendig å flytte og sprenge mye stein. Det er lange konstruksjoner som skulle fraktes opp på toppene. Vi har også forholdt oss til så mange som hundre forskjellige grunneiere, seir prosjektleder Jannik Stanger i Fred. Olsen Renewables.

Tok 15 år

Tirsdag delte vindkraftselskapet sine erfaringer fra bygging og drift av de 31 vindturbinene på Lista med 250 deltakere på NVEs vindkraftseminar, som i år var lagt til Lista. Konferansedeltakerne fikk også høre selskapets Pål Gjesdal ta et kraftig oppgjør med norsk myndigheter, som han mener mangler vilje til å drive gjennom vindkraftprosjekter. Han viste til at det tok 15 år fra planleggingen startet til vindmølleparken på Lista i fjor høst sto ferdig.

– En kan spørre seg hvorfor det i Norge skal ta så lang til å få svar på en konsesjonssøknad. Er det fordi det er så mange prosjekter, eller for mange instanser som skal uttale seg? Etter at vårt prosjekt fikk konsesjon, måtte vi vente i 874 nye dager på ankebehandlingen, sier Pål Gjesdal.

Han hevder at flere instanser fattet sine beslutninger basert på faktafeil. Og viser blant annet at flere instanser mente å vite at det ville bli avdekket en rekke fornminner der vindmølleparken var planlagt. Det ble det imidlertid ikke. En representant for Vest-Agder fylkeskommune argumenterte med at dersom det bygges vindkraftverk på Lista så kunne det like godt bygges en McDonald's.

Taper for svenskene

Det aller meste av vindkraftutbyggingen i det norsk-svenske elsertifikatsamarbeidet vil de nærmeste årene skje i Sverige. – Det haster med å få realisert planlagte og godkjente vindkraftprosjekter i Norge, dersom de skal rekke å komme på nett før 2020. Det bygges nå for fullt i Sverige, mens det her i landet for øyeblikket bare er to vindkraftverk under bygging, sier vassdrags— og energidirektør Per Sanderud i NVE.

Elsertifikatmarkedet er en økonomisk støtteordning som skal bidra til økt produksjon av elektrisk energi fra fornybare energikilder. Prosjekter som skal nyte godt av ordningen som også blir kalt grønne sertifikater, må være i gang med å produsere elektrisk kraft innen utgangen av 2020. Per Sanderud sier det haster å komme på banen. Dersom konsesjonene som allerede er gitt ikke blir utnyttet, risikerer en at de fleste av vindkraftinvesteringene vil skje i Sverige.

På grunn av manglende nettkapasitet vil NVE nå prioritere konsesjonsbehandling av vindkraftprosjekter i områder med god nettkapasitet.