FARSUND: – Vi måtte fredag ta en pause i monteringen, da det blåste for mye. Ni sekundmeters styrke er grensen når de store konstruksjonene skal heises på plass, sier anleggsansvarlig Tor Helge Kjellby i Lista vindkraftverk.

Det er virkelig store dimensjoner det er snakk om. Selve tårnet er 80 meter høyt. På toppen monteres et 87 tonn tungt maskinhus og en 29 tonn tung innretning som vingene festes på.

Hver av de tre vingene er 45 meter lange og veier fem tonn.

Tårnene kommer i tre deler, mens vingene ble fraktet i full lengde på smale bygde— og anleggsveier fra kaia i Lundevågen. Et dansk spesialtransportfirma som har erfaringer fra vindmøllemontering over hele verden, er hyret inn for jobben.

ROBUST: Anleggsansvarlig Tor Helge Kjellby blir liten ved siden av det 87 tonn tunge maskinhuset som skal sitte på toppen av det 80 meter høye vindmølletårnet. Foto: Torbj rn Witz e

Allerede i august vil de første vindmøllene begynne å produsere strøm.

Naturinngrep

– Vi setter vår ære i å gjøre naturinngrepene minst mulig. Vindmøllene står jo her, men det skal ryddes godt langs de 23 kilometer lange anleggsveiene som slynger seg mellom vindturbinene, sier Tor Helge Kjellby, og peker på den nysådde veiskulderen og mannskaper som er i full sving med å rydde bort greiner og steiner fra terrenget.

Anleggslederen er fullt klar over at vindmøllemotstandere følger dem med argusøyne.

Når alle møllene er montert og alt anleggsarbeid er ferdig, vil vindparken åpnes for gående og syklende, som fra den øverste toppen på 320 meter, vil kunne se milevis langs kysten og langt innover Setesdalsheiene. Også grunneiere vil kunne benytte veinettet til å ta ut skog og se etter dyr på beite.

Stor aktivitet

For øyeblikket er 40 mann i arbeid i vindparken, og over ferien trappes arbeidsstyrken opp til 60-70 igjen. Når vindparken kommer i drift, vil det være seks fast ansatte der.

Lista vindkraftverk vil når det står ferdig, bli Norges neste største vindmøllepark. Forventet årsproduksjon er 220 GWh, som tilsvarer gjennomsnittsforbruket til 11.000 husholdninger.