VALLE: — Vi har fått beskjed om at de har det bra, så nå venter vi bare på videre instrukser fra politiet, sier Hannah (24) til Fædrelandsvennen. Hun ville ikke oppgi etternavn eller la seg avbilde av Fædrelandsvennen.

Ved 18-tiden torsdag kveld satt hun og kjæresten på turisthytta på Øyuvsbu og spilte Scrabble. Det var her de hadde avtalt å møte vennene som var på tur i Setesdalsheiene.

— Vi avtalte å møtes klokka 16 onsdag. Da de ikke dukket opp, ringte vi politiet, sier Hannah.

Ble bekymret

De fire kom sammen til Norge søndag i forrige uke. Etter planen skal de feriere her i tre uker.

— Vi hadde tenkt oss videre til Bergen, hvor vi har leid ei hytte. Men det er mulig de planene blir endret nå, sier Hannah.

Paret innrømmet tidligere på dagen at de begynte å bli bekymret, etter at timene gikk og de ikke hørte noe. Torsdag kveld kunne de lettet konstatere at alt sto bra til. Og ved 19.30-tiden ble det klart at de to kvinnene var kommet seg trygt i hus.

— De kom seg fram til Taumevatn-hytta i Sirdal. Der er det radioforbindelse til AMK, og de kunne da melde at alt var bra og at det ikke var nødvendig å lete lenger. Aksjonen er dermed avlåst, sier lensmann i Valle, Dag Hovden.

To helikoptre

I løpet av torsdagen var 10-15 personer fra Røde Kors ute og trålte turstiene i området. Store deler av dagen var også et redningshelikopter og politihelikopteret i lufta.

Ved 18-tiden torsdag kveld var politiet ganske sikre på at de var på vei mot Taumevatn i Sirdal, og aksjonen ble dermed trappet ned.

— De sendte en melding til reisefølget sitt om at de var på vei dit. Vi følte oss trygge på at det er riktig. Det virket logisk, sier Dag Hovden.

Godt utstyrt

I meldingen skrev de to kvinnene at de hadde det bra. Åtte mann fra Norsk Folkehjelp ble sendt i retning Taumevatnhytta, men da det ble klart at kvinnene hadde kommet fram, ble mannskapene tilbakekalt.

— Vi anser saken for avsluttet og kommer ikke til å foreta oss noe mer, sier Hovden.

De to kvinnene på 23 og 25 år skal ha hatt med seg godt med klær, sovepose og litt mat.

— De hadde ikke med seg kart og kompass, men var ellers godt utstyrt, sier Hovden.

Ikke uaktsomme

Han vil ikke si at turistene har vært uansvarlige. De risikerer heller ikke noe erstatningsansvar for den storstilte leteaksjonen.

— Terskelen for å kreve erstatning er høy. Da skal de ha vært grovt uaktsomme, eller ha ringt inn falske nødmeldinger. I denne situasjonen var det et reelt behov for assistanse, sier Hoven.

De to tyske turistene ble sist sett tirsdag, da de gikk fra Bossbu. Planen var å overnatte på Svartenut og så gå videre til Øyuvsbu onsdag morgen. I stedet for å følge stien sørover, har de beveget seg flere kilometer i feil retning vestover, og endte altså opp i Sirdal.