MINIGRAVER: Politiets krimteknikere fant planter som var gravd dypt ned i hagen på Mosby. Foto: POLITIET
I TINGRETTEN: Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, i samtale med to av de fire forsvarerne før straffesaken i Kristiansand tingrett. Med ryggen til, advokat Per Holter Andersen. Til høyre advokat Ivar Sveen. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: De fire mennene ble alle dømt til lange fengselsstraffer i Kristiansand tingrett, men saken ble anket til lagmannsretten. To av mennene nektet straffskyld da de møtte i rettssaken som gikk over 11 dager i Agder lagmannsrett i Arendal.

Proff hasjplantasje

Det var en profesjonell hasjplantasje som politiet avdekket 18. november i 2011. Cannabisplantene ble dyrket i potter på loftet og i kjelleren. I huset ble det funnet 59 varmelamper og omfattende system for belysning og ventilasjon.

Det var også installert et eget anlegg som forsynte plantasjen med elektrisitet. Strømmen ble stjålet fra Agder Energi ved at anlegget ble tjuvkoblet før sikringsboksen.

PLANTASJEN: Slik så det ut i eneboligen på Mosby da plantasjen ble avdekket høsten 2011. Foto: POLITIET

Ifølge el-eksperter som inspiserte anlegget, hadde det vært svært stor brannfare i boligen som følge av underdimensjonering av ledninger.Hasjdyrkingen startet allerede i 2007. Det ble imidlertid et opphold i produksjonen en periode da politiet avdekket en rekke plantasjer på Østlandet som vietnamesere sto bak. Plantasjen ble reetablert våren 2008 og demontert våren 2011. Deretter pågikk produksjonen helt til november samme år.

Tystet til politiet

Saken ble avdekket etter at en av de tiltalte fortalte om produksjonen til politiet i Oslo. Han hadde kranglet med de andre om deling av fortjenesten, og varslet deretter politiet. Tre dager senere slo politiet i Kristiansand til mot eneboligen på Mosby, og mennene ble pågrepet og varetektsfengslet.

Politiet leide inn minigraver for å avdekke planter som var gravd ned i hagen. Det ble funnet et hav av planter dypt nede i jorda like utenfor huset.

Da saken ble avdekket fant politiet 605 planter. I lagmannsretten ble det lagt til grunn av hasjen hadde en vekt på minst 107 kilo. Aktor argumenterte for at produksjonen trolig hadde et langt større omfang, og anslo opp mot 235 kilo.

Politifolkene fant også store pengebeløp i huset da mennene ble pågrepet.

Til tross for at flere av mennene var sosialklienter hadde de overført betydelige pengesummer til hjemlandet. De sto bak valutatransaksjoner på til sammen flere hundre tusen kroner. En av mennene hadde også finansiert kjøp av en bil til 650.000 kroner, skriver retten.

Hasjbedrift

I dommen står de fire mennene omtalt med ulike roller i produksjonskjeden. En omtales som "eier av huset", en som "gartner", en som "daglig leder" og sistemann som "eier av plantasjen".

En av mennene ga en uforbeholden tilståelse i retten og fikk betydelig strafferabatt. En av mennene erkjente delvis straffskyld, mens to av mennene nektet befatning med plantasjen.

Lagmannsretten endret fengselsstraffen for to av mennene. Mannen som erkjente delvis straffskyld ble dømt til tre års fengsel, noe som er et halvt år mindre enn i tingretten. For vietnameseren som fortalte til politiet om produksjonen, ble straffen økt med et halvt år til fem år og seks måneder.

Mannen som la alle kortene på bordet ble dømt til tre års fengsel og sistemann til fire år, som var likt i tingretten.

Vietnameserne må til sammen betale 1,3 millioner til statskassen. For en av mennene innebar dette en reduksjon på 150.000 kroner fra dommen i tingretten. Mennene må også betale om lag 650.000 kroner til Agder Energi.