KRISTIANSAND: Huseieren fra Mosby, gartneren som bodde hos ham, og to angivelige selgere møtte i Kristiansand tingrett tirsdag. Alle de tiltalte har vietnamesisk opprinnelse.

I retten ble det opplyst at det ble krangel mellom huseieren og de to angivelige selgerne om deling av fortjenesten ved produksjonen av marihuana. Det hele endte med at den ene oslomannen, som påtalemyndigheten mener var selger, varslet politiet i Oslo om marihuanaplantasjen. Tre dager etter tystermeldingen slo politiet i Kristiansand til mot eneboligen på Mosby.

Full produksjon da politiet kom

Da hadde huseieren og gartneren startet opp for seg selv, med ustyr som de hadde lurt unna fra Oslo. Politiet kom inn i huset hvor det var full produksjon.

Samarbeidet mellom huseieren i Kristiansand og de to andre fra Oslo skal ha startet allerede i 2007, men ble avbrutt en kort periode i 2008 fordi det da ble avslørt en rekke andre marihuanaplantasjer på Østlandet. Huseieren sa at de måtte stanse produksjonen fordi det begynte å brenne på Østlandet.

MARIHUANAPRODUKSJON: Det var full produksjon i huset på Mosby da politiet slo til i november 2011 Foto: Hallgeir Oftedal

Senere kom produksjonen i gang igjen, og de fire skal ha samarbeidet helt frem til april 2011. Da tok de to mennene som bodde i Oslo med seg alt produksjonsutstyret, bortsett fra det huseieren og gartneren hadde klart å lure unna for å starte ny produksjon.Et av argumentene til huseieren for å avvikle samarbeidet med de to fra Oslo var at huset på Mosby var i ferd med å bli ødelagt av fukt.

Planter over hele huset

Det var marihuanaplanter stort sett over hele huset da politiet kom i november 2011. Som en del av etterforskningen ble hagen delvis gravd opp i jakt på beviser.

Huseieren erkjente alt han var tiltalt for i retten tirsdag formiddag. Gartneren erkjente også delvis straffskyld.De to mennene fra Oslo, som er tiltalt for medvirkning til produksjon og salg av de tørkende marihuanaplantene, benekter forholdene.

Forklaringene fra de tre tiltalte kommer til å ta tre dager. Fredag skal politiet fortelle hva som møtte etterforskerne da de kom til eneboligen på Mosby.

Minst 48 kilo

Ifølge påtalemyndigheten er det produsert minst 48 kilo tørket marihuana i huset på Mosby. Til produksjonen ble det etablert en tyvkobling av strøm. Det er anslått at elektrisk energi for over en halv million ble stjålet fra Agder Energi.