— Etter flere års utredning og planlegging har vi konkludert med at prosjektet vil være økonomisk lønnsomt. Vi håper på byggestart høsten 2015, og må forvente ett års byggeperiode. I driftsfasen vil anlegget gi arbeid til fire årsverk og ytterligere ett til transport av masse og gass, sier Helge Mikalsen.

Det er husdyrgjødsel fra lokale bønder og matvareavfall fra IRS Miljø (interkommunalt renovasjonsselskap i Flekkefjord) som skal danne grunnlaget for produksjon av biogass.

Det er investor og industrigründer Helge Mikalsen, som står bak en rekke virksomheter i Lista fly— og næringspark, som også står bak satsingen inne på området til den tidligere militære flyplassen på Lista.

For at prosjektet skal kunne realiseres, er investorene helt avhengig av støtte fra Enova. Statsforetaket som er underlagt Olje- og energidepartementet, har som oppgave å drive fram en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.

— Vi har fått gode tilbakemeldinger fra Enova, og forventer økonomisk bidrag. Jeg har inngått avtaler med lokale investorer og har finansieringen på plass, sier Helge Mikalsen.

Lang vei

Det var Lista Bondelag som i 2010 lanserte ideen om å starte produksjon av biogass med husdyrgjødsel som råstoff. Bøndene mente at Sørlandets største landbrukskommune måtte være det ideelle stedet å etablere et produksjonsanlegg for biogass.

Jeg må jo innrømme at vi fra starten var i tvil om dette ville la seg gjennomføre, men vi har bare blitt mer og mer overbevist underveis.

Bondelagsleder Odd Harald Reve representerer selv Kviljo Samdrift, som alene har 3000 kubikkmeter med husdyrgjødsel som årlig kan brukes i produksjonen av biogass. Siden den gang har det vært laget et forprosjekt, som konkluderer med at det vil være økonomi i å bygge et biogassanlegg på Lista.

Forprosjektet som har kostet i overkant av en halv million kroner, er blant annet finansiert av Innovasjon Norge.

— Jeg må jo innrømme at vi fra starten var i tvil om dette ville la seg gjennomføre, men vi har bare blitt mer og mer overbevist underveis. Det har blant annet vist seg at vi ved å låne bort gjødsla til å utvinne biogass, vil få et mye bedre produkt tilbake. Dermed kan lokale bønder bruke mindre kunstgjødsel, og spare utgifter, sier leder Odd Harald Reve i Farsund og Lyngdal bondelag.

Mye matavfall

Daglig leder Kjell Halvorsen i IRS miljø sier de årlig kan levere 4000 tonn råkompost fra matavfall fra 60.000 innbyggere i fem kommuner i Lister og fire i Rogaland. Renovasjonsselskapet kan ikke bidra med risikokapital til biogassanlegget, men trolig betale litt for å få bortkjørt komposten.

— Vi leverer allerede en del kompostjord til landbruket, og denne inneholder så lite miljøgifter at den er godkjent for bruk til økologisk produksjon, sier Halvorsen.På sikt satser en på at anlegget kan forsyne busser og biler i nærmiljøet med drivstoff, men Helge Mikalsen forhandler også med lokal industri som kan bruke gassen i sin produksjon.

Fylkesmannen i Vest-Agder skriver på sine nettsider at det er bra det satses på alternative næringer i landbruket. Det vises også til at biogassanlegget vil være et viktig bidrag til å løse landbrukets klimautfordringer.